Punjene rolice za nedjeljno poslijepodne
Rolice od lisnatog tijesta punjene nježnom kremom od čokolade oduševiti će sve čokoladoljupce u kojoj će uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
✦ 500 g lisnatog tijesta
✦ ulje (za premazati kalupe)
✦ 1 žumanjak
✦ malo mlijeka
✦ šećer u prahu
Priprema: Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati lisnato tijesto i izrezati na 24 trakice. Kalupe za šaumrole premazati uljem i zarolati trakice tijesta. Slagati u lim prethodno obložen papirom za pečenje. Rolice premazati razmućenim žumanjkom s par kapi mlijeka i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta. Pečene rolice vruće micati s kalupa i ostaviti da se ohlade.
Krema:
✦ 10 g želatine
✦ 50 ml vode
✦ 500 ml mlijeka
✦ 1 puding od čokolade
✦ 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦ 3 žumanjka
✦ 150 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 50 g čokolade za kuhanje
✦ 200 ml vrhnja za šlag
Priprema: Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri 10 minuta. Za to vrijeme staviti kuhati 400 ml mlijeka. Preostalo mlijeko pomiješati s pudingom i škrobnim brašnom. Posebno izraditi žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, potom umiješati u smjesu od pudinga, gustina i mlijeka. Pripremljene sastojke uliti u uzavrelo mlijeko i kuhati na srednjoj vatri. Kad smjesa postane gusta, maknuti s vatre, dodati sjeckanu čokoladu i želatinu, te miješati dok se ne otopi. U ohlađeno umiješati tučeno vrhnje za šlag. Staviti u hladnjak da se stisne. Napuniti kremom vrećicu za ukrašavanje i puniti rolice. Ukrasiti šećerom u prahu i otopljenom čokoladom.
Gospodarski list