Riječ Kristova oslikana je u životu sv. Marka Križevčanina – danas održano svečano misno slavlje uz blagdan sv. Marka

Misnim slavljem koje je predvodio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup  uz biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka te ostale biskupe i svećenike, danas je u Križevcima svečano proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.
Sveta misa slavljena je na Strossmayerovom trgu, a proslavi su prisustvovali predstavnici crkvene i svjetovne vlasti. 

“Riječ Kristova oslikana je u životu svetog Marka Križevčanina. Marko je bio čovjek Božji koji je iz vjere i ljubavi prema Bogu u ruke Božje stavio svoj život. Stavio ga je u ruke Božje da onaj tko je gospodar života ispiše bogato, maštovito njegov život  i sačuva ga za nas i za Boga. Ostali su nam tek neki kamenčići. Prvi je onaj koji govori da je ugledao svjetlo dana u Križevcima, u ovome gradu kojega je zauvijek obilježio. Uz njegovo ime nadodano je i ime ovoga grada kao i njegovo prezime: križ, Križevci.  Križ je u korijenu ovoga grada, križ je u srcu, središtu  Markovog života. To je kamen na koji je naslonjen njegov život. Vjerujemo da je prvi onaj šum Božjeg poziva: pođi za mnom, osjetio ovdje, u Križevcima.” – rekao je u propovijedi biskup Bože Radoš.  

Sveti Marko Križevčanin rođen je u našem gradu 1589., umro u Košicama 7. rujna 1619. godine. Treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkve, košički mučenik, profesor teologije, kanonik i misionar.  Mučen je i okrutno pogubljen zajedno sa Stjepanom Pongraczom i Melkiorom Grodzieckim.  Svetim je proglašen u Košicama 2. srpnja 1995. godine. Spomendan svetog Marka Križevčanina je na današnji dan, 7. rujna koji se posebno svečano obilježava u našem gradu.

šv,ji/radiokrizevci.hr