Tijekom vikenda sankcionirano 239 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda, od 24. do 27. rujna 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osoba ozlijeđene. Jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život, dok će se za dvije osobe kvalifikacija ozljeda znati po zaprimanju liječničke dokumentacije.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, ne držanje životinje pod nadzorom, nepropisna vožnja unazad i nepropisno kretanje kolnikom (2). Tri prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, dok je jednu prometnu nesreću izazvao mladi vozač. 

Prometnu nesreću u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobila pješakinja izazvao je 24-godišnji vozač osobnog automobila, koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilima B kategorije i pod utjecajem alkohola od 1,56 promila radi brzine neprimjerene uvjetima. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 239 prometnih prekršaja od čega 22 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 107 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 18 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila uhićena, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedan žurni  prekršajni postupak.  

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 24. rujna, u 23.27 sati, u Kenđelovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 28 brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je u petak, 24. rujna, u 9.55 sati, u Novigradskoj ulici u Virju upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 25. rujna, u 20.02 sati, u Vinodolskoj ulici u Koprivnici, kod 49-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,62 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je  bio uhićen.

Ističemo i 23-godišnjeg vozača koji je u petak, 24. rujna, u 23.10 sati, na Varaždinskoj cesti u Koprivnici upravljao osobnim automobilom, za vrijeme kada mu je vozačka dozvola radi više od 9 prikupljenih negativnih prekršajnih bodova rješenjem oduzeta i poništena, pod utjecajem alkohola od 2,01 promila. Vozač je bio uhićen.
Tijekom pojačanog nadzora u prometu nisu zatečeni recidivisti.

Nadalje, izvršen je nadzor 38 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 11 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,50 do 1,00 g/kg – 2; 1,00 – 1,50 g/kg – 1), dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nepropisnog kretanja kolnikom, prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepropisnog prestrojavanja, prekršaj nepropisnog korištenja dugih svjetala na vozilu, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja i prekršaj nepropisne vožnje unazad.

Također, Ističemo zaticanje 23-godišnjeg vozača koji je u petak, 24. rujna, u 18.50 sati, na Trgu Eugena Kumičića u Koprivnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,42 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom radi nepropisne vožnje unazad.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti. Posebno naglašavamo da se prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanje pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala i bicikala te recidivista.