„Varaždinske barokne večeri“ i „Orgulje Heferer“ u Miholcu

Ususret blagdanu Sv. Mihaela arkanđela, u župnoj crkvi u Miholcu koncert klasične glazbe održali su križevački glazbenici Ana Fortuna i Marko Đurakić. Riječ je o koncertu u sklopu jednog od najznačajnijih festivala klasične glazbe na području Republike Hrvatske, Varaždinskih baroknih večeri i Orgulje Heferer.

Povod koncertu bio je blagoslov i kolaudacija obnovljenog orguljskog pozitiva, kojeg je davne 1832. godine sagradio varaždinski orguljar Ignatz Petter. Ovaj vrijedan instrument izvorno je bio smješten u kapeli u Gušćerovcu. Nakon što je dugi niz godina bio izvan uporabe, Bjelovarsko-križevačka biskupija odlučila ga je obnoviti. Restauratorsko-konzervatorski radovi povjereni su Umjetničkoj radionici Heferer iz Zagreba 2016. godine, a projekt obnove vodio je mo. Marko Đurakić, biskupijski povjernik za orgulje.

Obnovljeni  pozitiv je tijekom svečanog misnog slavlja blagoslovio župnik vlč. Krunoslav Detić ističući važnost orgulja u liturgijskoj glazbi. Nakon blagoslova, sve okupljene je u ime Bjelovarsko-križevačke biskupije pozdravio povjerenik Marko Đurakić izražavajući zadovoljstvo obnovljenim instrumentom.

U ispunjenoj crkvi, slušatelji su uživali u zvucima djela domaćih i stranih skladatelja raznih glazbenih epoha: Böhma, Cecchinija, Dowloada, Scarlattija Sweelincka i dr. Križevčani Fortuna i Đurakić inače redovito koncertiraju na festivalima u Hrvatskoj, a ovo im je već drugi nastup na Varaždinskim baroknim večerima, na festivalu na kojem su debitirali 2016. godine.

Izvor i foto: Ana Fortuna