Započela proslava dana i svetkovine sv. Marka Križevčanina –  sveti Marko primjer nama i svijetu 

Od nedjelje, 28. kolovoza do 15. rujna u Križevcima se tradicionalno održavaju Dani sv. Marka Križevčanina.

-“Kao i svake godine od 1995. kada je sv. Marko Križevčanin proglašen svetim, održava se proslava tog dana u njegovom rodnom gradu. Program je u duhovnom dijelu sadržan od devetnice koju svaki dan predvodi  jedan od svećenika naše biskupije sa gostujućim zborom. Ove godine tema tih dana je “Sveti Marko – primjer nama i svijetu za 21. stoljeće, a zatim svaki dan neka druga tema.” – kaže preč. Stjepan Soviček, križevački župnik i dekan Križevačkog dekanata.  

U ponedjeljak je tema bila “Nevjera koja  donosi mržnju do smrti”, u utorak “Vjera je jača od straha pa i smrtnoga”,  današnja večer je posvećena razmišljanju “Vjera sv. Marka u najtežim životnim trenucima”, 

sutra “Izazov vremena sv. Marka Križevčanina i današnji izazovi”, u petak “Pandemija vremena sv. Marka i današnje pandemije u svjetlu evanđelja”, a u subotu “Briga za brata čovjeka u vremenu izolacije” te u nedjelju “Blago vama, mladi, jer imate vremena činiti dobro”. 

-“Devetog dana, 6. rujna završavamo našu devetnicu misnim slavljem u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice koju će predvoditi mons. Milan Stipić, vladika Grkokatoličke eparhije u suslavlju našeg biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka. Nakon svečane mise biti će procesija sa svijećama do kapele sv. Marka Križevčanina u Gornjem gradu” – rekao je preč. Stjepan Soviček.

Najavljuje svetkovinu sv. Marka Križevčanina 7. rujna kada, zbog epidemioloških razloga, neće biti velike procesije kroz grad. 

-” Procesija će biti kratka, samo za biskupe i pratnju od župne crkve sv. Ane do glavnog oltara na trgu gdje će se slaviti sveta misa. Uz poštivanje epidemioloških mjera, držanje razmaka, maske i dezinfekciju okupit ćemo se toga dan kao vjernici na križevačkom trgu. Ove godine svetu misu predvodit će mons. Bože Radoš, novi biskup varaždinski kojeg ćemo radosno poslušati u riječi i poruci koju će nam uputiti u slavlju svete euharistije. Sveta misa započinje u 11 sati na trgu J.J. Strossmayera.

Nakon toga nastavljaju se dani kulture. Dan iza toga, na Malu gospu 

u 18 sati bit će otvorenje izložbe sakralnih motiva u čast sv. Marku Križevčaninu koju organizira naš Križevački likovni krug. Izlažu prijatelji-hrvatski akademski slikari, članovi KLK-a Križevci i slikari iz cijele Hrvatske u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci. Slijedi u 19 sati misno slavlje u crkvi sv. Ane. Predvodit će ga doc. dr. sc. fra Draženko Tomić sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a tema je “Mučeništvo kao vrednota – primjer sv. Marka Križevčanina i košičkih mučenika”. Ovaj program organiziraju članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”. Nakon toga je Križevačkih triptih u prostorijama Centra Mariapoli 10. rujna uz sudjelovanje umjetnika : Adriane Škunca, književnice i umjetničke fotografkinje, Olivere Baljak, glumice HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, nacionalne prvakinje, Aleksandra Valenčića, kompozitora i aranžera i don Antona Šuljića, teologa, povjesničara umjetnosti, književnika i novinara.

Preostaje svetkovina uzvišenja sv. Križa,  14. rujna – dan posvete i zaštite naše konkatedralne crkve sv. Križa, najstarije crkve u Križevcima

Tada je u 18.30 svečana pjevana večernja, a u 19 sati misno slavlje predvodit će mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup u zajedništvu s nama svećenicima.

I na kraju, 15. rujan posvećen je svetkovini Gospe Žalosne, našoj crkvi u Koruškoj. Time završavamo ove dane sa mnoštvom sadržaja o svetom Marku Križevčaninu.  Pozivam sve vjernike, sve one koji cijene svetog Marka  jer on je i zaštitnik našeg grada i naše biskupije i Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske biskupije. To nam je prilika da se svetom Marku zagovorimo” – poziva preč. Stjepan Soviček. 

ji/radiokrizevci.hr