Zlatne ruke čipkarica – Križevačka čunčana čipka sve je prepoznatljivija

Križevačke čipkarice pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci  pokazale su već u mnogim mjestima u Hrvatskoj, a i šire svoje umijeće u izradi čunčane čipke. Ova vrsta ručnog rada postaje sve prepoznatljivija i mnogi joj se dive. U  čipkarstvo treba uložiti puno truda, volje, ljubavi i želje.

– »Članice Dnevnog boravka i ove godine su posjetile otok Pag gdje su uz bogat program razmijenile iskustva i promovirale čunčanu čipku. Razgledale su i tamo izložbu paške čipke. Križevaačke čipkarice održavale su svakodnevno radionice i izložbe čunčane čipke, te su članove projektnog tima i ostale zainteresirane  sudionike podučavale kako se izrađuje čunčana čipka. Budući da taj projekt okuplja osobe starije životne dobi, zajedno sa članovima Kluba dijabetičara »Slatko srce« Koprivničko-križevačke županije organizirali smo mjerenje šećera u krvi i tlaka za sve sudionike s ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa.  Održali smo i edukaciju informatičkog opismenjavanja korisnica što ih je oduševilo« – rekla je o aktivnostima na Pagu Dora

Vrhovec Golub iz Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus volonterskom timu Dnevnog boravka GDCK Križevci tom je prilikom uručila priznanje Hrvatskog Crvenog križa za volonterski doprinos tijekom 2020. godine.

Emina Baričević začetnica je izrade čunčane čipke u Križevcima i kaže:

-»Napravili smo brošuru »Niti koje povezuju« u kojoj je prikazana sama čipka, počeci i način izrade , kako se sve čipka može koristiti, na što se sve može aplicirati. Prikazani su projekti koje smo radili u sklopu Dnevnog boravka, izložbe, ukrašavanje velike pisanice na trgu, kuglice s čipkom za Advent i zadnji projekt je panel s čunčanom čipkom. Naveli smo u brošuri i popis polaznica radionica  da to ostane zapisano  i za buduće generacije. I ta brošura će doprinijeti promociji čunčane čipke, kako u Križevcima, tako i drugdje gdje ju predstavljamo.  Osim samih motiva čunčane čipke, ova lagana čipka pogodna je za ukrašavanje nakita,  a može se aplicirati i na različite uporabne predmete. Imamo i mapu s čunčanom čipkom kao suvenir grada. Primjena ovisi samo o našoj mašti.  Sudjelujemo na mnogim izložbama u Hrvatskoj i izvan nje. Bili smo sa županijom u Poljskoj, na Obrtničko sajmu u Celju.  Već osmi put sudjelujemo i na Međunrodnom festivalu čipke u Lepoglavi, zatim u Ozlju, Sikirevcima, Bjelovaru  i sve to doprinosi promociji i prepoznatljivosti naše čipke. Puno nam znači razmjena iskustava, da vidimo nešto novo, ali trudimo se da imamo svoj put, da budemo originalni i da stvaramo u Križevcima jednu novu tradiciju. Mi nemamo uporišta u baštini, jer čipka je relativno mlada  i želimo da to postane križevački brend.

-Ove godine predstavile smo se na Križevačkom velikom spravišču. Čipkarice su izložile svoje radove, interes posjetitelja je bio velik. Posebno nam je drago što već puno ljudi zna za čipku i kaže – to je naša čipka«. – rekla nam je Emina Baričević.

Najviše radionica Emina Baričević održala je u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci. Održavale su se zatim i u Turističkoj zajednici i Pučkom otvorenom učilištu Križevci.

-»Više od 120 žena je prošlo kroz radionice. To nije mali broj, a radila sam i sa Zajednicom tehničke kulture gdje su djevojčice učile izrađivati čipku, sa Srednjom školom »Ivan Seljanec« , zatim sam imala prezentaciju u Dječjem vrtiću »Zraka sunca« i nema ništa ljepše nego dok vidim tu čipku koja više nije početnička već ozbiljni čipkarski radovi. Ponosna sam kad vidim da sam doprinijela  osnivanju i razvoju čunčane čipke u Križevcima koja je posebnija od svih jer se uglavnom rade na batiće, a mi na čunak.« – kaže Emina Baričević.

Nabavljen je panel čunčane čipke koja je promjera 50 cm i izradila ju je domaćica Dnevnog boravka Natalija Jelušić, vrsna čipkarica. Također Natalija radi odlične štrukle, pa je razvlačenje tijesta pokazala posjetiteljima Spravišča.

-»Ove godine željeli smo predstaviti nešto novo našim sugrađanima. Izrađivala sam čipku promjera 50 cm oko mjesec dana. Jedinstvena je, velika i krasiti će naš grad. Bilo mi je zadovoljstvo raditi je i predstaviti na Križevačkom velikom spravišču. «- kaže Natalija.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus istakla je da su od 2014. godine krenuli sa Dnevnim boravkom.

– »Tu je niz radionica, radi se nakit, perlanje, cvjetni aranžmani od krep papira, decoupage, slatko-slana kreativa, sve prema interesu polaznica. Pozivaju nas i druga društva pa ćemo ih posjetiti prema mogućnostima i drago mi je da smo krenuli s jednim takvim hvalevrijednim projektom te sam ponosna na sve članice.  Svatko tko želi naučiti tehniku čunčanja ili da osmislimo neku drugu radionicu, dobrodošao je « – kaže Đurđica Trbus.   

ji/radiokrizevci.hr