Čitateljski klub KriČak proslavio 5. rođendan

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” članovi Čitateljskog kluba KriČak, koji djeluje pri knjižnici, proslavili su peti rođendan. Uz tortu, prisjetili su se osnivanja kluba. “Jedan susret-jedan naslov” izabran je kao model po kojem strastveni zaljubljenici u knjige i čitanje već pet godina, uglavnom prvim utorkom u mjesecu, komentiraju i raspravljaju o pročitanoj knjizi.

Kako su istakli, životni putovi i poslovne obveze neke su članove odvele, a druge dovele u klub, no niti pandemija nije ugasila, možda tek malo prorijedila, njegov rad i ljubav članova prema knjigama i pričama. U pet godina pročitano je 46 naslova, a kroz klub je prošlo 16 članova koji su se okupljali na Odjelu beletristike Gradske knjižnice “Franjo Marković”.

Članove kluba pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marjana Janeš Žulj koja im je čestitala na tome što vole i šire čitalaštvo i što se druže uz knjigu. Zahvalila je i knjižničarkama koje im pomažu u posudbi knjiga.

Voditeljica KriČka Maja Baksa Žeđa izrazila je nadu da će nastaviti s okupljanjem, čitanjem i razmjenom mišljenja o pročitanim knjigama te te također zahvalila članovima i knjižničarima.

Marija Milas osvrnula se na nastanak čitateljskog kluba, odabir imena i knjiga koje su čitali, vrednovali i koje im posebno ostaju u sjećanju.

-“Taj odabir knjiga je vrlo različit, čitali smo živuće pisce, strane pisce, zatim domaće. Ovaj način čitanja je nekakva jedina mogućnost da se knjiga održi. Vidimo da je kriza čitanja strašna i treba djecu na knjigu privikavati od najnižih godina. Konkurencija je velika u društvenim mrežama, a bez čitanja gubi se sposobnost izražavanja”. – rekla je Marija Milas.

Boba Csik Pavičić također je izrazila zadovoljstvo što je članica društva čitatelja, a trenutno jedini muški član Zdenko Balog kazao je da mu je drago da mogu sami predlagati knjige za čitanje. I ostale članice kluba Sandra i Marina složile su se da je potrebno vremena za čitanje, ali da to obogaćuje te su pozvali i ostale zainteresirane da im se pridruže.

ji/radiokrizevci.hr