Ćorić: Cijena plina za kućanstva do 1. travnja 2022. ostaje ista

U Hrvatskoj elektroprivredi potpisani su sporazumi o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i gradom Valpovom. Riječ je o elektranama koje će imati ukupnu snagu oko 60 megawata. Cilj je do 2030. da Hrvatska ima oko 350 megavata iz obnovnljivih izvora energije- kažu u HEP-u.

– Ovo je nastavak uspješne suradnje Hrvatske elektroprivrede s jedinicama lokalne samouprave, s 18 jedinica lokalne samouprave smo potpisali ugovore o izgradnji 168 megavata ukupno što je investicija na razini jedne milijarde, rekao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave.

– Što naši građani dobivaju pa evo tu je sunčana elektrana koja će danas sutra koristiti i njima kao izvor. Mi se nadamo da će se odrazit i na cijene i upravo smo zato i prijavili se na ovo, rekla je Ankica Zmaić, načelnica Općine Vrpolje.

Na događaju je bio i ministar Tomislav Ćorić kojeg smo pitali hoće li poskupjeti plin i struja za kućanstva te može li se zaustaviti rast cijena goriva.

– Što se tiče sektora kućanstva, više puta smo to naglasili, cijena plina do 1. travnja iduće godine će biti na ovoj razini. Hrvatska u ovom trenutku u po pitanju električne energije za kućanstva i plina za kućanstvo uživa situaciju u kojoj je cijena nepromijenjena i bit će sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

im/radiokrizevci.hr

Foto: ćorić/facebook

Izvor: hrt