Korakovci na usluzi – provodi se projekt socijalno uključivanje djece s teškoćama i njihovih obitelji u zajednicu

Udruga “Korak dalje” iz Daruvara nositelj je projekta “Korakovci na usluzi – socijalno uključivanje djece s teškoćama i njihovih obitelji u zajednicu osiguravanjem kvalitetnih socijalnih usluga”, dok su partneri Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar, Grad Daruvar i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci.

Djeca s teškoćama u razvoju jedna su od najranjivijih društvenih skupina, a njihove obitelji se svakodnevno susreću s brojnim izazovima, uključujući socijalnu izolaciju i marginalizaciju. Ovim projektom djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima želi se pružiti sustavna, stručna podrška koja im nedostaje. Djeci se osigurava kontinuirana stručna psihosocijalna podrška i uključivanje u brojne aktivnosti, a roditeljima se omogućava prilika da usvoje nova praktična saznanja kako bi se lakše i uspješnije nosili s izazovima roditeljstva. Ukupna vrijednost projekta je 1.312.305,19 HRK i u cijelosti ga financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u trajanju od dvije godine, započeo je 27. listopada 2020. i traje do 26.listopada 2022. godine.

Renata Žukina, predsjednica Udruge »Korak dalje« iz Daruvara ističe da je to prvi europski projekt koji kao udruga provode.

-» Djeci treba pružiti mogućnost uključivanja u lokalnu zajednicu. Odlučili smo ovim projektom pružiti podršku djeci s teškoćama i obiteljima. Mi kao nositelji kroz projekt imamo financirano pružanje psihosocijalne podrške za djecu s poteškoćama u razvoju koje provodi naša zaposlenica, a kao vanjske suradnike imamo logopedinju, psihologinju i voditeljicu terapijskog jahanja. Braća i sestre uključeni su u radionicu jer je bio cilj da njih dovedemo u našu udrugu, da vide kuda to idu članovi njihove obitelji i da budu na radionicama zajedno sa svojom braćom i sestrama. Za šestero naših malih članova provodimo terapijsko jahanje.

Unatoč ovoj malo težoj situaciji koja nas je sve snašla, pridržavajući se svih mjera uspijemo provoditi aktivnosti. Neke aktivnosti koje su javni događaji ostavili smo za slijedeću godinu: sportske igre, dječji festival, a cilj je da se malo podružimo zajedno i sa članovima lokalne zajednice i pokažemo što znamo.« – izjavila je predsjednica Udruge »Korak dalje« iz Daruvara Renata Žukina.

S križevačkom Udrugom »Maslačak« surađuju već niz godina, a ovo je prilika da tu suradnju putem projekta i prodube.

Predsjednica Udruge »Maslačak« Križevci Tamara Premuš ističe zadovoljstvo što su uključeni kao partner u ovom projektu.

– »Projekt je prilika da se više toga postigne i razviju partnerski odnosi. Sad je godina dana kako se projekt provodi i to nam je dobro došlo jer smo za rad s djecom s teškoćama u razvoju koristili sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i sufinancirana od strane Koprivničko-križevačke županije. Međutim, tog natječaja prošle godine nije bilo i nismo imali osigurana sredstva za rad s tom djecom. Stoga je odobrenje ovog projekta došlo zaista u dobro vrijeme. Kroz taj projekt zaposlili smo stručnu prvostupnicu sociologije, to je voditeljica koja pola radnog vremena radi u našem dnevnom boravku, a pola na ovom projektu. Ona kroz psihosocijalnu podršku pruža razne aktivnosti djeci s teškoćama u razvoju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To su djeca koja su udomljena u Paviljonu Sveti Marko Križevčanin u okviru Ordinarijata Križevačke eparhije. Aktivnosti koje se provode su pomoć u učenju, pomoć i podrška u pisanju zadaće, imamo i puno kreativnih aktivnosti, radionica, šetnji, druženja i u pravom smislu riječi je to socijalizacija i uključivanje u društvenu zajednicu.« – navodi Tamara Premuš.

Šteta bi bilo da nakon završetka projekta prestanu i ove aktivnosti. Udruge će se i dalje truditi da ostvare projekte kako bi se nastavile aktivnosti i briga za njihove članove.

ji/radiokrizevci.hr

foto: udruga “Korak dalje”, “Maslačak”, RKŽ