Most preko svega Sanje Benko – izložba u knjižnici

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” započeo je 15. listopada otvorenjem izložbe slika i poezijom Sanje Benko. Od školskih dana sudjelovala je na raznim literarnim natjecanjima, u dječjim časopisima, časopisima za mlade, a nakon srednje škole, uz pisanje, počela se baviti i crtanjem, u početku olovkom te kasnije i drvenom bojom.

-“Od tada pa sve do danas, pisanje i crtanje postaju moj “Most preko svega”, a posljednjih godina sve važniji dio toga “mosta”postaje i fotografija” – kaže Sanja Benko.

2011. godine slika “Kapi” nagrađena je prvom nagradom na natjecanju Hrvatskog sabora kulture, a 2017. godine Hrvatski sabor kulture dodjeljuje joj plaketu M.P. Miškina za pjesništvo na književnom standardu. Svih ovih godina, od 2011. redovito sudjeluje na književnim i likovnim natječajima Hrvatskog sabora kulture i dobiva pohvale i priznanja. Do sada je imala dvije samostalne izložbe i više skupnih te sudjeluje na likovnim kolonijama.

Kako ističe učiteljica likovne kulture Ivančica Podhraški, svojim fotografijama umjetnica je uhvaćene trenutke, tragove prošlosti, učinila djelićima vječnosti. Ta spoznaja prolaznosti Sanju okupira u odabiru motiva. Na fotografijama su motivi iz prirode: pejzaži, biljke, leptiri, prirodne pojave i umjetnica ih pronalazi u svakodnevici koja je svima dostupna, no samo pravom umjetničkom oku vidljiva.

Svojim crtežima umjetnica briše granicu između fotografije i crteža. Izabrani motivi Sanjinom filigranskom crtačkom rukom postaju poezija na papiru. Kontrastima svjetla i sjene oblike gradi poetično, nježno, meko, realistično, a tako osobno. U crteže unosi svoju poeziju, poetičnu dušu, a realističkim prikazima motiva pokazuje sposobnost uočavanja detalja, osjećaj za ljepotu u svakodnevici, navodi Ivančica Podhraški.

Izložba slika Sanje Benko može se razgledati u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” do 8. studenog.

ji/radiokrizevci.hr