Sportmeet Križevci – predavanje na temu neuroznanosti u odgojno obrazovnom procesu

Danas je u Križevcima u dvorišnoj zgradi kongresnog centra održan Sportmeet, međunarodni stručni skup kineziologa, sportskih i pedagoških djelatnika. Glavna tema ovog skupa bila je neuroznanost i odgojno obrazovnom procesu a gost predavač bio je prof. dr. sc. Ranko Rajović, dr. med. Uvodno je okupljene pozdravila predstavnica mreže Sportmeet- a, dr. sc. Marija Zegnal Koretić, nakon čega je profesor Rajović održao svoje predavanje.

Govorio je o važnosti sporta i kretanja na čiju važnost bi i učitelji i roditelji trebali obraćati pozornost već kod djece vrtićkog uzrasta, a isto tako i o važnosti kretanja za razvoj kognitivnih sposobnosti. Kretanje i tjelesna aktivnost uvelike sprječavaju nastajanje raznih tjelesnih oštećenja kao što su ravna stopala i slično.

Vezano na tematiku, Rajović je skrenuo pozornost na probleme obrazovnog sustava koji godinama funkcionira prema istim programima i ne postavlja djeci pitanja i zadatke koji ih tjeraju na razmišljanje. Uz to je istaknuo kako su poticanje kreativnosti, timskog rada i empatije na zabavan i interaktivan način prioriteti obrazovanja u budućnosti.

Nakon glavne teme održane su i radionice na teme utjecaja šećera na mentalne sposobnosti učenika i tjelesnu aktivnost djece u Maloj sportskoj školi.

vb/radiokrizevci.hr