Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12. listopada

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je razdoblje od 2010. do 2020. godine „Desetljećem kostiju i zglobova“, u sklopu kojeg se obilježava i Svjetski dan borbe protiv artritisa. Obilježavanje ovog dana nastavlja se i dalje, a cilj  je osvještavanje javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti te promoviranje troškovno učinkovitih načina prevencije i liječenja tih bolesti. Važno je omogućavanje što zdravijeg starenja te poboljšanje kvalitete života za oboljele koji zbog posljedica bolesti doživljavaju fizičke i psihičke promjene. U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje oko 50.000 osoba.

 Reumatoidni artritis češće zahvaća žene te se uglavnom javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi. Pojavu bolesti mogu izazvati emocionalni stresovi te vanjski faktori poput hladnoće, vlage i fizičkih napora, a koji djeluju i na tijek bolesti.

 Nepravovremeno otkrivanje bolesti može dovesti do trajnih oštećenja i značajne invalidnosti. Ciljevi liječenja su zaustaviti upalu zglobova i smanjiti bol, spriječiti nastanak deformacija i invalidnosti te omogućiti što veću kvalitetu života oboljelima.

NZJZ “Dr.Andrija Štampar”