Fuchs o covid-potvrdama u školama: Ne razmišljamo o testiranju djece mlađe od 12

Održana je Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Javnosti su se obratili ministar Radovan Fuchs i rektor Damir Boras.

Obojica su se osvrnula na provođenje mjera i uvođenje covid-potvrda i u obrazovni sustav.

“Jučer sam rekao da nam se da još nekoliko dana da pokušamo razraditi na koji način i kako i to radimo. Pokušava se dogovoriti stvar, uvest će se varijanta testiranja za sve koji se trebaju testirati, oni koji imaju covid-potvrde se neće trebati testirati. E sad kako će se testirati, nekoliko je bilo opcija, bila je varijanta ovlaštenih institucija, druga je bila u školama i treća je bila samotestiranje, te su opcije na stolu, nije rečeno konkretno koja. Do petka ćemo znati nakon što usporedimo sve za i protiv argumente i onda će se to definirati i napisati u odluci kao što je donesena i odluka za postupanje i testiranje u zdravstvenim ustanovama.

O testiranju djece starije od 12 trenutno ne promišljamo, što se tiče škola. To je zahtjevna varijanta, već samim testiranjem nastavnika imamo pitanje hoće li netko htjeti, zamislite to s djecom. S ravnateljima jako dobro surađujemo, morate uvijek imati nekoga u školama tko će voditi brigu, a s ravnateljima i ravnateljicama je to zadatak, da se brinu oko organiziranja funkcioniranja škola, a ne samo u situacijama u kojima nemamo ugrozu.

Te tri mogućnosti su na stolu, kada zbrojite odgojiteljice i odgojitelje u vrtićima pa postavite stvar na razinu osnovnih i srednjih škola i visokog obrazovanja, govorimo o broju od oko 120.000 ljudi, sam sustav škola je na 60.000. Ako je cijepljeno 45 % i ne znamo koliko je preboljelih, govorimo o testiranju 30 tisuća ljudi. I tako svaka dva dana, prije nego krene izvođenje nastave. Onda ravnatelji moraju presložiti satnicu da se stignu testirati. Nije jednostavno, ali sve to namjeravamo propisati u uputama”, rekao je.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: N1