Jurica Perharić i Igor Kudeljnjak – još je samo ova zlatna plaketa nedostajala u “jedanaestici”

Već smo obavijestili da je Gradski tamburaški orkestar Križevci osvojio sve nagrade: Zlatnu plaketu, Grand Prix s najvećim ukupnim brojem bodova i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu te tamburu brač.
O uspjesima križevačkih tamburaša porazgovarali smo s predsjednikom
Gradskog tamburaškog orkestra Križevci Juricom Perharićem i dirigentom Igorom Kudeljnjakom koji su za portal Radija Križevci iznijeli svoje dojmove.

“Postigli smo jako dobre rezultate, pokupili smo sve nagrade koje se mogu osvojiti. Osvojili smo više od 90 bodova. Presretni smo i zahvaljujemo svim članovima koji su svoje slobodno vrijeme odvojili za probe koje su u zadnje vrijeme bile dosta intenzivne jer htjeli smo za svoje prvo natjecanje postići uspjeh koji će se pamtiti. Nadali smo se zlatnoj plaketi i da osvojimo preko 90 bodova, ali ne baš i svim nagradama. Odradili smo svoj posao onako kako je naš dirigent i zamislio” – kaže predsjednik Jurica Perharić.

Maestro Igor Kudeljnjak ističe da im je još ova zlatna plaketa nedostajala na zidu u “jedanaestici”, prostoriji gdje održavaju probe :
“Izvodili smo jednu ozbiljniju kompoziciju majstora Igora Kuljerića. To je divna kompozicija, po meni možda nešto najljepše napisano za tamburu ikad i svirali smo jednu pjesmu našeg dragog prijatelja i člana orkestra Jurice Hrenića iz Koprivnice. Zove se “Elegija” na stihove Frana Galovića, a pjevao je Marko Košutić, sjajan pjevač iz Koprivnice. Tim pjesmama pokazali smo jednu raznolikost onoga što sve možemo i znamo izvoditi.” – ističe dirigent Igor Kudeljnjak.

“Dojmovi su prekrasni. Na žalost, ove godine zbog pandemije korone nije bilo puno publike. U punoj dvorani bio bi i bolji dojam, ali prikazali smo se u najboljem svjetlu, da pronosimo ime svog grada najbolje što možemo. Konkurencija je bila velika jer tu uvijek dođu najjači amaterski ansambli. Imali smo okrugli stol sa članovima žirija i oni nisu imali čak niti jedan savjet za nas nego su rekli da je sve bilo izvedeno na nivou profesionalizma i da tako nastavimo i dalje.
Izuzetno je važno da se ovakve stvari održavaju, pa makar i bez publike, jer svi se bojimo da će ova pandemija COVID-a ostaviti teške tragove na kulturni amaterizam. Zahvaljujem Hrvatskom saboru kulture koji je našao načina da se ovaj susret održi vrhunski, prema svim mjerama.” – kaže Igor Kudeljnjak.

Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupao je od svog osnutka, od početka ove godine u Kašini, ljetnom kinu u Križevcima, na Ohridu te u Križevcima gdje su u rujnu održali prvi samostalni koncert na kojem su praizveli skladbu “Križevački krvavi sabor”.

Početak je ovih nekoliko mjeseci bio sjajan na svim nastupima, kruna svega je ovaj posljednji nastup na državnoj smotri, a u planu imaju još projekata o čemu će se više čuti kada budu odobreni. Jer, ne sumnjamo
da će u slijedećem razdoblju biti još puno uspjeha.

ji/radiokrizevci.hr