Pohvaljen film “Šefica” učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Film učenika, članova fimske grupe Osnovne škole Sveti Petar  Orehovec  “Šefica” uvršten je među 10 pohvaljenih filmova učenika osnovnih škola na Smotri hrvatskoga školskoga filma održanoj u Zagrebu od 26. do 28. listopada.

U Povjerenstvu su bili poznati hrvatski filmski umjetnici: Snježana TribusonSilvester KolbasIštvan FilakovićNeven HitrecSlaven Zečević te Jasminka Ljubić Bijelić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec i Ivana Ivančić Medved.

 Planiranje je najvažniji moment. Prije samog snimanja treba odlučiti što i kako raditi, razviti filmsku priču. Treba pripremiti scenarij i knjigu snimanja kako bi vizualizirali film u glavi. Izrada filma je rješavanje filmskih problema, ukoliko planski pristupimo izradi filma to će se i vidjeti u filmu – rekla je Jasminka Ljubić Bijelić. 

Slično je poručio i montažer Slaven Zečević, napomenuvši da u filmski projekt ne treba ulaziti ukoliko sve prije nije dobro osmišljeno. Redatelj Neven Hitrec napomenuo je da u filmskoj priči treba biti jasno iz kojeg se kuta nešto priča. Istaknuo je i da filmska priča treba biti jasna, a ne se gubiti u sporednim momentima jer će to gledatelje odbiti od gledanja filma.

Redateljica Snježana Tribuson također je naglasila da je dobar scenarij temelj filma i da ga se tijekom snimanja treba pridržavati, a redatelj Ištvan Filaković rekao je da treba uskladiti kreativnost i tehničke mogućnosti.

Na Smotri je prikazno ukupno 48 filmova i da je situacija bila uobičjena dvorana Kina Tuškanac bila bi puna. No, zbog korone, smanjen je broj učenika i mentora filmova  pozvanih na Smotru.  Zbog tog pravila našu školu umjesto 8 učenika i dva mentora, predstavljala je samo jedna mentorica i jedna učenica. /Lara Trušček, foto: S. L./

OŠ SvetI Petar Orehovec