Poziv za sudjelovanje na radionici „Vinogradarska kultura“ u Društveno kulturnome centru u Svetom Petru Orehovcu

U Društveno kulturnome centru u Svetom Petru Orehovcu održat će se radionica na temu „Vinogradarska kultura“. Predavač i voditelj radionice bit će dipl. ing. agronomije Denis Maksić, a radionica će se održati 10. studenoga 2021. godine s početkom u 18.00 sati.

U povodu nadolazećeg blagdana Martinja, ovom radionicom posjetiteljima će se približiti vinogradarski blagdani i običaji našeg Potkalničkog prigorja i orehovečkog kraja. Na radionici možete saznati koji su to običaji vezani uz obilježavanje blagdana Svetog Martina te kakve su pučke navade vezane uz obilježavanje ostalih vinogradarskih svetaca. Vinogradarska tradicija Potkalničkog prigorja, njezina postojanost kroz vrijeme i suživot sa suvremenošću dokazuju koliko su vinova loza, vinogradi i vino duboko utkani u identitet našeg kraja. 

Ova radionica sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. 

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje pete od deset predviđenih radionica Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, unutar ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“. Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Poziv_Udruga-vinogradara-i-vinara-Sv.Vinko_10.-studenoga-1