Rijeka prva u Hrvatskoj uvodi Zdravstveni odgoj u škole

Za točno dvije godine riječki će osnovci prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa imati Zdravstveni odgoj. Bit će to program, najavljuju zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, koji će se uvesti po modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja koji su upravo od Grada Rijeke preuzeli mnogi hrvatski gradovi.

Iskorak uvođenja Zdravstvenog odgoja, baš kao i Građanskog odgoja i obrazovanja, rezultat je manjkavosti državnog školskog sustava, jer iako je Zdravstveni odgoj u škole ušao još 2013. godine, Krpan kaže da postojeća međupredmetna korelacija nije dovoljna, piše Novi list.

“Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi. Stoga smo se odlučili za model po kojem je uveden Građanski odgoj i obrazovanje, a tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje. Bit će potrebno osigurati honorare za autore, lekturu, grafičko oblikovanje, izradu vizualnog identiteta i slično. S obzirom na to da će se svi materijali prevoditi i na talijanski jezik, u ovoj će se fazi pripreme implementacija programa osigurati i prevoditelj te lektor za priručnike i na talijanskom”, pojašnjava Krpan.

Prvi koraci u siječnju

Neke od mogućih i nužno potrebnih tema kojima će se baviti Zdravstveni odgoj, kaže, svakako su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske će se jedinice pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.

Prema planu Grada Rijeke već će u siječnju biti osnovan tim za oblikovanje predmeta i izradu priručnika, a činit će ga predstavnici Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, udruge civilnog društva te psihologinja jedne osnovne škole. Istovremeno će se započeti s ispitivanjem postojećeg stanja i spremnosti sustava za uvođenje programa, a već u ožujku iduće godine bit će odabrani i edukatori za buduće provoditelje programa.

Do svibnja 2023. godine bit će izdan priručnik programa Zdravstvenog odgoja, dok bi se u rujnu pristupilo edukaciji provoditelja, a početak provođenja prvog programa Zdravstvenog odgoja planiran je u školskoj godini 2023./2024.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: novi list