Strože mjere od danas na snazi, sve teža epidemiološka situacija

Od danas su zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju Covid potvrdu. Obavezno je i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu Covid potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir. Iznimka će biti, primjerice – Vukovarska kolona sjećanja.

Uz već opisana ograničenja na zaustavljanje virusa pokušat će se utjecati i daljnjom širom primjenom COVID potvrda. Tako će od 15. ovog mjeseca one biti obavezne za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama. Tako se bez potvrde o cijepljenju, preboljenju ili negativog testa neće moći, primjerice, na šalter u pošti, Fini, ali ni u policiju i na sud. Nove mjere uvode se kako bi se povećala cijepljenost stanovništva i smanjio pritisak na bolnički sustav. 

Upravo su nedovoljna procijepljenost i nepoštovanje mjera – jasan razlog velikog rasta broja zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da bi, s obzirom na infektivnost virusa, procijepljenost trebala biti – 90 posto ili više, i to cijelog stanovništva, a to uključuje i djecu jer i ona mogu širiti virus.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: hrt