Tomašević najavio početak cijepljenja po kvartovima, pojasnio je i zašto ukida mjeru roditelj-odgojitelj i naglasio da nema ukidanja besplatnih udžbenika

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, kazao je na konfereciji za medije da od danas kreće cijepljenje po kvartovima odnosno po Domovima zdravlja na osam lokacija

‘Tako da ljudi mogu lakše doći do cjepiva nakon posla, kad je ipak najveća gužva’, rekao je zagrebački gradonačelnik. Osim toga, i dalje su u funkciji punktovi HZJZ-a i Velesajam.

Kazao je da posljednji podaci za Zagreb govore da i dalje prednjači po stopi procijepljenosti u Hrvatskoj ali da je i dalje to nedovoljno.

‘Cijepljeno je 67,7 posto odraslog, odnosno 56,4 posto ukupnog stanovništa. Sve više mlađih se cijepi u posljednjih tjedan dana. Najviše novih cijepljenih je cijepljeno prvom dozom, što ohrabruje’, kazao je Tomašević.

Na pitanje kako će se primjenjivati covid potvrde od slijedećeg tjedna u gradskoj upravi kazao je da čekaju detaljne upute, ali da će pratiti način na kojoj će se to raditi na državnoj razini.

‘Pitanje je tko će snositi trošiti trošak testiranja onih koji nemaju covid potvrde. Čekamo što će država reći o tome’, kazao je Tomašević.

Najavio je da odlazi na klimatsku konferenciju u Glasgowu, ali i da u Gradskoj upravi nastavljaju s projektom koji je pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a to je mijenjanje javne rasvjete.

‘Četrdeset posto javne rasprave će biti zamijenjeno’, rekao je Tomašević.

Komentirajući ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, rekao je kako je bila neodrživa te da se iznos približio iznosu plaća preko 6000 zaposlenih u vrtićima.

‘Što sam govorio 2019. mislim i danas. Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenoj za tu mjeru’, rekao je Tomašević, dodavši da je zagrebački HDZ i njihov šef, Mislav Herman, tada podržao njega, ‘da bi sada napravio kopernikanski obrat’.

Naveo je da će izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, ali ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, da tu na snagu stupaju socijalne mjere.

Istaknuo je da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, dok ranije nisu mogla.

‘Sve europske zemlje ide prema tome da što više djece bude u vrtićima, mi imamo obrnuto”, rekao je Tomašević, dodavši da će idući tjedan najaviti koliko se vrtića planira napraviti.

Govorio je i o besplatnim udžbenicima.

“Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole, iznosi za srednjoškolske udžbenike i radne materijale za osnovne škole nisu bile realno prikazane. U proračunu za ovu godinu je bilo samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama. Ta trećina bi bila dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Mi smo taj iznos utrostručili da bi svi imali besplatne udžbenike”, rekao je Tomašević.

Izvor: tportal.hr

fOTO: Twitter Tomislav Tomašević