Draženka Vadla – ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije: u velikoj većini obolijevaju necijepljene osobe i imaju teže simptome

O pandemiji koronavirusa izjavila nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla:

-»Situacija nije dobra, još uvijek su visoke brojke i na nivou  naše županije i Hrvatske. Dosta je osoba u bolnici, a na žalost bilježimo i dosta umrlih.

Što se tiče cijepljenja, mogu reći da smo konačno prošli onu brojku 61-62%, ali mi bi rado da je, posebno udio procijepljenih sa prvom dozom, znatno veći. S obzirom i na nove varijante koje nam dolaze vrlo je važno da se što veći broj ljudi cijepi i sa prvom, i drugom ali sada već i sa trećom dozom.  Pozivamo sugrađane da nam se odazivaju na punktove koje organiziramo u sva tri naša grada u županiji  gdje se mogu cijepiti bez najave. Dostupni smo, a preporuka je da se cijepe« – naglasila je dr. Draženka Vadla.

-»Interes je bio jedno vrijeme pojačan kada su se najavile Covid potvrde tako da smo na dnevnoj bazi na jednom punktu imali i do 700 osoba koje su se cijepile sa prvom dozom. Onda se to opet malo stišalo, ali nadamo se da će se sada opet interes pojačati, da će se što veći broj sugrađana procijepiti kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje, a onda i zbog nekih drugih administrativnih stvari. Uvijek se zalažem za to da smo cijepljenji, a ne da smo prošli pakao korone kao što su mnogi naši sugrađani prošli, a na žalost nekih više i nema. 

-Prošle godine najveći pobol smo imali, i najviše zaraženih i oboljelih koji su punili bolnicu kod starijih osoba. Sada  uz starije i one koji imaju kronične bolesti, imamo i mlađih te osoba koje nemaju značajnijih kroničnih bolesti.

Možda ima određeni rizik, spominje se pretilost, ali i hipertenzija. Mnogo građana ima povišeni tlak. Čak i mnogo njih niti ne zna da ima povišeni tlak, a kada dođe korona i to može biti jedan od rizičnih faktora.« – upozorava dr.  Vadla.

-»I sve mlađe radno aktivno stanovništvo obolijeva od korone, u bolnicama ih ima s težim kliničkim slikama. U našoj županiji imamo trenutno aktivno više od 1500 osoba, a od toga ih 90% nije cijepljeno.  Znači, svega 10% koji su razvili određenu sliku ili su pozitivni, su cijepljeni. Može se reći da u velikoj većini obolijevaju necijepljeni i razviju se teže kliničke slike. 

Jasno je da su se ljudski kapaciteti u bolnicama morali preusmjeriti na zbrinjavanje  teško oboljelih od COVID-a 19 i da su onda  sigurno neki drugi bolesnici zakinuti. Morale su se odgoditi i operacije koje su se mogle  da bi se zbrinjavali oni kojima je ta bolnička skrb neophodna u ovim trenucima.

Iscrpljeni su i zdravstveni djelatnici, ali trudimo se najbolje što znamo i umijemo  da prebrodimo i taj četvrti val. Pozvala bih sve naše sugrađane da nam u tome pomognu.  Mogu nam pomoći ako se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su vrlo jednostavne i učinkovite samo ih moramo provoditi i svakako – moramo se cijepiti. 

Držite distancu, nosite ispravno masku na nosu i preko usta, perite ruke što češće i dezinficirajte te provjetravajte prostorije u kojima boravite. To je vrlo važna mjera za sprečavanje svih respiratornih infekcija, a tu spada i korona i gripa.  To su neke osnovne preporuke koje su jednostavne, ali učinkovite i treba ih primjenjivati. « – savjetuje dr. Draženka Vadla.

Očekuje se i gripa, pa ćemo imati kombinaciju i korone i gripe, napominje dr. Vadla:

-»Očekujemo gripu obično poslije Nove godine, u siječnju i veljači smo imali obično sezonski val gripe.  Kako  smo se prošle godine strože pridržavali mjera nego sada, na neki način se ta gripa bila izgubila. Preporučila bih da se i ove godine držimo tih mjera pa će nam i gripa biti manje zastupljena 

i manji broj oboljelih. No, vjerojatno će i ona kolati među našim stanovništvom. « – zaključila je dr. Vadla.

Na punktu u Križevcima u petak je cjepivo protiv koronavirusa (prva, druga i treća doza) primilo ukupno 628 građana.

ji/radiokrizevci.hr