Hrvatska u završnici slomila Argentinu za pobjedu u drugom krugu

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija pobjedom 28-22 protiv Argentine je otvorila drugi krug svjetskog prvenstva u Španjolskoj produživši nadu za plasman u četvrtfinale.

Hrvatska je drugi krug Svjetskog prvenstva otvorila protiv Argentine bez vanjskih igračica Dore Krsnik, Ćamile Mičijević i Ivane Dežić koje su zbog pozitivnih nalaza na koronavirus ostale u samoizolaciji u hotelu u Castellonu. Njih tri nisu smjele igrati ni u ponedjeljak protiv Japana koji je pobijedio Hrvatsku sa 28-26.

Umjesto njih reprezentaciji su se priključile Tena Petika iz zagrebačke Lokomotive i Gabriela Gudelj iz čakovečkog Zrinskog. One su iz Zagreba preko Amsterdama u utorak sletjele u 19 sati u Alicante pa produžile do Torrevieje gdje su danas nastupile protiv Argentine.

Hrvatske rukometašice dobro su krenule u susret, povele su 5-2, pa 9-5, no od 18. minute postigle su samo tri, a primile čak devet golova, pa je Argentina na poluvremenu imala vodstvo 14-12. U nastavku susreta Hrvatska je serijom 3-1  izjednačila na 15-15.

U minutama koje su uslijedile, Argentina je šest puta imala pogodak višak, a Hrvatska je šest puta izjednačila. Argentina je u 49. minuti stigla i do +2 (21-19), no dvije minute kasnije odabranice izbornika Nenada Šoštarića uspjele su izjednačiti na 21-21, a nakon što je Ivana Kapitanović “skinula” sedmerac dobili smo priliku za vodstvo. Prvu nismo iskoristili, no u idućem napadu je Stela Posavec realizirala sedmerac za vodstvo 22-21. Bilo je to prvo hrvatsko vodstvo  nakon 12-11 iz prvog dijela.

Nakon što Argentinke nisu realizirale još jedan napad, Stela Posavec je 4:30 minute prije kraja novim golom povećala prednost na 23-21, da bi njezina sestra Paula pogodila za 24-21 tri minute prije kraja. Kada je Valentina Blažević zabila za 25-21 priči je bio kraj. Na koncu je završilo 28-22.

Hrvatsku su do pobjede predvodile Stela Posavec s osam golova, Katarina Ježić i Valentina Blažević sa po četiri gola, dok je Tea Pijević imala 14 obrana. Kod Argentine najefikasnija je bile su Malena Cavo i Luciana Mendoza sa po pet golova. Brončane s posljednjeg Europskog prvenstva su ovom pobjedom upisale prve bodove u drugom krugu. Hrvatska će u drugom krugu odigrati još dvije utakmice, u petak (20.30 sati) protiv Španjolske te u nedjelju (18 sati) protiv Austrije.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije najbolje ekipe iz skupine.

HRVATSKA – ARGENTINA 28-22 (12-14)

HRVATSKA: Bešen, Kapitanović, Pijević; P.Posavec 2, S.Posavec 8, L.Kalaus 3, Ježić 4, Burić 3, Šimara 1, Debelić 3, Turk, Mamić, Petika, Gudelj, Blažević 4

ARGENTINA: Carratu, Rosalez; Urban Medel 2, Pizzo 1, Garcia 1, Campigli, Mendoza 5, Rosalez, Gavilan, Mena 1, Cavo 5, Sans, Gandulfo 1, Karsten 3, Casasola 2, Dalle Crode 1, Ojea Cristino

SUTKINJE: Karina Christiansen i Line Hansen (Danska)ISKLJUČENJA: Hrvatska – 12 minuta, Argentina – 4 minuteSEDMERCI: Hrvatska 2/3, Argentina 5/9

Im/radiokrizevci.hr

Izvor: hrt

Foto: HRS