Krešenti – čupavi božićni kolačići
VRIJEME JE DA SE POČNU PEĆI KOLAČI ZA BLAGDANE, PA PREDLAŽEMO:
Za kuglice:
- 350 g brašna
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- žlica ruma
Za uvaljati:
- 200 g krupnije mljevenih oraha
- 2 bjelanjka
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 60 g maslaca
PRIPREMA:
- Pomiješati u posudi brašno, šećer, vanilin šećer. Dodati maslac izrezan na manje komadiće (poželjno je da je maslac sobne temperature jer ćete tako lakše umijesiti tijesto), jaje, žumanjca i rum pa umijesiti prhko tijesto. Pokriveno (ili omotano folijom) ostaviti u hladnjaku na 30-tak minuta. Nakon hlađenja, lakše ćete raditi kuglice
- Od tijesta raditi male kuglice veličine špekule ili trešnje (cca 1,5 cm Ø), umočiti svaku kuglicu u bjelanjke, a odmah potom i u orahe, pa ih slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180ºC 10-tak minuta. Da bi vam ovaj postupak bio lakši i brži, napravite prvo po 6-7 kuglica, odložite ih sve odjednom kako ih radite u bjelanjke, a onda ih tek vadite prstima iz bjelanjaka i umakajte u orahe, i tako u tim malim serijama dok ne napravite sve. Probala sam ovo raditi žlicom, ali jednostavno bi se na žlicu ulovilo previše bjelanjka, a onda se automatski niti orasi nisu lijepo raspoređivali cijelom površinom i u tom tanjuru sa orasima bi se za čas napravila nekakva zbrčka.
- U međuvremenu napraviti čokoladnu kremu za spajanje kolačića. Otopiti čokoladu za maslacem (ne smije provrijeti), maknuti s vatre pa uz povremeno miješanje prohladiti. Ne treba biti hladna do kraja, ali ako bude još topla, curiti će na sve strane i teško ćete spojiti kolačiće.
- Pečene i ohlađene kolačiće spajati čokoladnom kremom i odlagati najprije na pladanj dok se čokolada ne stvrdne do kraja, a potom u kutije s poklopcem.
Izvor: zadovoljna.hr