Kulturno umjetničko društvo Prigorje Križevci i Ivan Vinković nagrađeno dvjema nagradama na manifestaciji Obnavljamo baštinu

Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba u suradnji sa Kulturno umjetničkim društvom „Lovor“ iz Trnjana organizirala je jedanaestu godinu za redom manifestaciju Obnavljamo baštinu. Ove godine, po prvi puta manifestacija se odvijala u Zagrebu u Kulturnom centru Travno.
Obnavljamo baštinu međunarodna je manifestacija koja ima za cilj prikazati novo izrađene narodne nošnje i nagraditi one vrijedne ruke koje su upravo te nošnje izradile.

Na manifestaciji se okupilo 10 grupa natjecatelja iz: Knina (Kninska krajina), Brodskog Varoša (Slavonija), Cirkvene (Bilogora), Glogovnice (Križevačko Prigorje), Bresta Pokupskog (Pokuplje), Koraća i Tolise (Bosanska Posavina, BiH), Sarajeva i Kreševa (Bosna i Hercegovina) i Tapiobicske (Mađarska). Svi natjecatelji predstavili su svoje izvrsne uratke, tj. vrijedne rekonstrukcije narodnih nošnji podijeljene u dvije kategorije: narodne nošnje Hrvatske i narodne nošnje drugih naroda i država. Na reviji je predstavljeno ukupno 14 rekonstruiranih narodnih nošnji. Stručni žiri, koji su činile etnologinje Katarina Bušić, Vesna Zorić i Ljubica Gligorević, dodijelio je pohvalu za uspješnu rekonstrukcije narodnih nošnji, tri nagrade za opći dojam i scensko predstavljanje nošnji, dvije glavne nagrade za uspješne rekonstrukcije nošnji drugih narodna i država i 4 nagrade u kategoriji narodne nošnje Hrvatske.

Ove godine članice KUD -a Prigorje izradile su narodnu nošnju kakva se nekada nosila u selima župe Glogovnica. To je polusvečana narodna nošnja, točnije, ruho kakvo su nekada udane žene nosile dok su išle na sejem. Ova nošnja sastoji se od rupca krunaša, bljuze i fertuna – šircle te rubače s kupovnim špicama, a na nogama su opanjki i smeđe štumfe.


Članica komisije, etnologinja Katarina Bušić istaknula je da prati rad KUD-a Prigorje te da je nedvojbeno koliki silni rad, trud, istraživanje i ljubav ovo društvo ulaže u očuvanje narodnih nošnji, pjesama, plesova i običaja Križevačkoga prigorja. Ljubica Gligorević, etnologinja iz muzeja Vinkovci rekla je kako rad članica društva ovog KUD-a isijava jednom toplinom i pozitivnim pričama o slogi i zajedništvu ljudi, koji vrijedno rade u očavanju svoga i izvornoga te da je potrebno više ovakvih skupina u lijepoj našoj. Dok, Vesna Zorić, etnologinja, zaključila je kako se ova nošnja može nazvati novim originalom jer je pomno i pažljivo izrađena te kako se radi o odličnoj replici cijele nošnje.

Nositeljica nošnje, bila je dugogodišnja članica KUD a Prigorje, Zdenka Kontrec, koja je i sama sudjelovala u njenoj izradi. Zdenka je nošnju nosila ponosno, predstavljajući ono izvorno, starinsko, na nov način. Sve ove odlike i komentari dovele su do toga da je KUD Prigorje dobio nagradu za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji.

Osim predstavljene nošnje KUD-a Prigorje i voditelj Ivan Vinković sudjelovao je na manifestaciji sa rekonstrukcijom novo izrađena narodna nošnja udane žene iz Cirkvene s početka 20.stoljeća s sastoji se od pocul’ce, podoplećka, bluze, fertuna, pocuknjenki, rubne i čižmica. To je novija varijanta nošnje, karakteristična za to vrijeme – kombinacija starinskog ruha i dijelova nošnji nastalih pod gradskim utjecajem.

Nošnja je nastala po uzoru na sliku iz 1916.g. gdje je žena mužu slala sliku na front.

Ivan je na manifestaciji nagrađen za uspješnu rekonstrukciju narodne nošnje. Nošnje je na reviji nosila Marijana Sudarević, članica KUD-a Sloga iz Miklouša.

Kako je prošle godine manifestacija održana Online a KUD Prigorje je sa svojim nošnjama osvojio treću nagradu, ove godine u revijalnom dijelu manifestacije dobili su priliku predstaviti se i uživo.

Članice KUD-a Martina Zrno i Vesna Haramina nosile su nošnju kakve su nekada nosile krsne kume i imućnije žene u selu koje su išle u babinje – obilazak djeteta nakon rođenja.

Nedvojbeno je da udruženim snagama i međusobnim poštivanjem članova KUDa Prigorje i njihovog voditelja Ivana Vinkovića, društvo ostvaruje zavidne rezultate na međunarodnoj razini.

Posebno su ponosni na ove nagrade koje već godinama stižu u njihovo društvo, ali i priznanje gradu Križevcima da su vrijedan nositelj tradicijske kulture Križevačkoga prigorja.

KUD Prigorje