Održana skupština GDCK Križevci – usvojena izviješća i planovi te dodijeljena priznanja volonterima

Na skupštini Gradskog društva Crvenog križa Križevci održanoj u petak u Hotelu »Kalnik«, usvojen je rebalans financijskog  plana za 2021. godinu  kao i plan za 2022. godinu. 

Na početku skupštine predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci mr. sc. Franjo Husinec, dr. med. zahvalio je dosadašnjoj ravnateljici Đurđici Trbus koja sada obnaša dužnost predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije na predanom radu i zalaganju, naporu i trudu koji je uložila  te provođenju brojnih aktivnosti i projekata tijekom 16 godina u križevačkom Crvenom križu. Čestitao joj je na plodnom radu i dobrom vođenju Gradskog društva Crvenog križa Križevci te poželio da svoje veliko iskustvo prenese generacijama koje će nastaviti taj rad. 

Nova ravnateljica križevačkog Crvenog križa je Antonija Pukec koja se kao najbolji izbor dokazala svojim dosadašnjim radom, a to je potvrdio Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa.  

Ravnateljica Antonija Pukec iznijela je plan rada GDCK za 2022. godinu u kojem su naznačene redovne djelatnosti: provođenje socijalno-humanitarnih djelatnosti, zdravstvenih programa u koje spadaju dobrovoljno darivanje krvi, prva pomoć i zdravstveno-preventivne djelatnosti. 

-»I dalje planiramo Službu traženja, rad s mladima Crvenog križa koji je bio nešto smanjen u protekloj godini zbog korone, ali ove godine ponovo planiramo natjecanje i ostale aktivnosti koje će biti dozvoljene za provođenje.

Pokrenuli smo program »Sigurnije škole i vrtići« kojim se educiraju djeca kako se ponašati u situacijama katastrofa kao što je potres i slično.  Aktivnosti u sustavu Civilne zaštite ove godine bile su dosta potrebne, posebno u akcijama cijepljenja građana i to ćemo i dalje nastaviti.  

Nastavljamo s tradicionalnim akcijama Crvenog križa:Solidarnost na djelu, Dan DDK , Tjedan solidarnosti, Tjedan HCK i drugo« – istakla je ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec

Jedan od najznačajnijih programa  je pomoć u kući koji se financira iz više izvora. 

-»Program »Zaželi« ide do svibnja iduće godine, žene su zaposlene do ožujka, a ukoliko bude natječaja, ponovo ćemo aplicirati jer vidi se korist i kod zapošljavanja žena i kod korisnika koji su uključeni u taj program.

U planu je osnivanje Savjetovališta  Crvenog križa gdje ćemo pružati savjete o očuvanju zdravlja, prevenciji i suzbijanju bolesti.

Dnevni boravak Crvenog križa je već prepoznatljiva aktivnost koju provodimo dugi niz godina . Pokušavamo ostvariti sve radionice za koje korisnici iskažu interes.

Za Socijalnu samoposlugu »Sveti Marko Križevčanin« nemamo osigurano financiranje, ali nastojimo se izboriti i prijavljivati na sve moguće natječaje te prikupljati sredstva. Imali smo akciju u školama  »Jedan učenik –  jedan dar« gdje je zamišljeno da svako dijete donese jedan prehrambeni artikl što nije veliki izdatak za roditelje, a opet potičemo djecu na solidarnost pogotovo u vrijeme ovih blagdana .

Projekt »Starost nas povezuje« je projekt u kojemu imamo pružanje usluga

prijevoza starijih osoba između ostalih aktivnosti koje pružamo u sklopu njega.  To se pokazalo jako dobro, jer uvijek ima potreba za prijevozom .

Ide do slijedeće godine i nadamo se da će biti natječaja i za njega jer pokazalo se vrlo koristan. 

Imamo i trogodišnji program »Klub osoba treće životne dobi« kojemu će 2022., biti druga godina provedbe. Radi se o radionicama i drugim aktivnostima kojima se osobe starije životne dobi nastoji uključiti u život lokalne zajednice. Sličan projekt tome je i »Aktivno starenje« za osobe starije životne dobi. Kroz projekt«Mladost nas povezuje” nastojimo i mlade uključiti u život lokalne zajednice. Tu je jedna od glavnih aktivnosti  suradnja Kluba dijabetičara s Biološkom grupom Gimnazije.

Čunčana čipka je projekt  koji ćemo i dalje aplicirati jer za to je iskazan i najveći interes. Imamo i projekt  »Niti koje povezuju« u kojem je planiran posjet Kongresu čipke. Nadalje, prijaviti ćemo i projekt FEAD koji smo provodili i prije. To su samo neke aktivnosti koje ćemo provoditi, a sve što je moguće i dodatno nastojati ćemo da bude provedeno« – rekla je ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec. 

– »Veliki dio programa koji je proveden je dobro odrađen zahvaljujući  dosadašnjoj ravnateljici Đurđici Trbus i nije čudo što je na zadnjoj skupštini Županijskog Crvenog križa izabrana za predsjednicu Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije«  – dodao je predsjednik GDCK Križevci Franjo Husinec i čestitao joj na zalaganju. 

Đurđica Trbus naglasila je da je trenutno u Crvenom križu zaposleno 60 osoba, od čega 40 žena na programu »Zaželi« .

-»Ovaj plan je realan, međutim ima puno projekata na koje apliciramo i ukoliko prođu, rebalansom ćemo taj plan povećati. Očekuje se i »Zaželi 3«, Širenje mreže socijalnih usluga faza 2, program FEAD-a i drugo«.

Preko 180 volontera djeluje u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci. Njih petero primilo je na skupštini priznanja za humani rad, pružanje pomoći kod potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, vježbama u Jastrebarskom, sudjelovanje u 22 akcije cijepljenja protiv korone i pružanje pomoći građanima. Priznanja za trud, angažiranost, plemenitost i sve što čine za potrebite primili su: Zlatica Nemec, Miljenko Jagodić, Davor Japec, Darko Križanić i Milenko Brkić.

Prvostupnici sestrinstva Zlatici Nemec ovom prigodom uručeno je i priznanje Hrvatskog Crvenog križa za humani rad.

U ime volontera zahvalio je dugogodišnji volonter Gradskog društva Crvenog križa Križevci Davor Japec.

ji/radiokrizevci.hr.