Ogranak Matice hrvatske u Križevcima poziva na književni susret s nagrađivanim književnikom Markom Gregurom

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima poziva na književni susret s nagrađivanim književnikom Markom Gregurom. Program će moderirati profesorica Iva Šakić. U glazbenom dijelu programa nastupit će mezzosopranistica Martina Zdilar Sertić uz klavirsku pratnju Ozrena Bogdanovića.Susret će se u skladu s epidemiološkim mjerama održati u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u utorak, 28. prosinca 2021.

Marko Gregur

Završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski stručni studij odnosa s javnošću i medija na Vernu, specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu te sveučilišni diplomski studij novinarstva na Sveučilištu Sjever. Doktorand je i vanjski asistent na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever.

Predsjednik je Organizacijskog odbora međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen te pokretač i predsjednik organizacijskog odbora festivala Alpe Jadran festival mladih pisaca (‪2016. – 2018‬.). Jedan je od pokretača i glavni urednik časopisa za književnost Artikulacije. Objavio je knjige Lirska grafomanija (Naklada Ceres, poezija, 2011.)

Peglica u prosincu (DHK PPO, kratke priče, 2012.), Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, kratke priče, 2014.), Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, roman, 2017.), Mogla bi se zvati Leda (Hena com, roman, 2018.) i Vošicki (Hena com, roman, 2020.).

Roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz preveden je na slovenski, dramatiziran za Hrvatski radio, objavljen kao zvučna knjiga i dobitnik je Nagrade Katarina Patačić kao najbolja knjiga na kajkavskom dijalektu objavljena te godine.

Roman Mogla bi se zvati Leda bio je u užem izboru za nagradu Gjalski i objavljen je kao zvučna knjiga u izdanju Hrvatske knjižnice za slijepe.Za roman Vošicki dobio je Nagradu Vladimir Nazor i Fric. Tajnik je Društva hrvatskih književnika.

Martina Zdilar Sertić

Živi u Križevcima gdje je završila osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga. U isto vrijeme završava srednju Glazbenu školu „Blagoje Bersa” u Zagrebu, teoretski odjel. Upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj diplomira 1998. na teoretskom odjelu za glazbenu kulturu u klasi profesora Adalberta Markovića. Studira i orgulje na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu.

Godine 1997. postaje član ansambla opere HNK u Zagrebu, kao i honorarni član zbora HRT. Sudjeluje u svim projektima opernog repertoara u malim i velikim ansamblima i ostvaruje pojedine epizodne role u operama Suor Angelica Giacoma Puccinija, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca itd. Kraći period radi kao profesor teoretskih glazbenih predmeta u osnovnoj i srednjoj Glazbenoj školi Alberta Štrige. Godine 2001. nastavlja karijeru u HNK-u u Zagrebu, gdje od 2007. započinje raditi i kao kućni asistent redatelja sve do danas. Postavlja mnoge projekte samostalno u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s brojnim svjetski poznatim redateljima i dirigentima poput Arnauda Bernarda, Dominiquea Pitoiseta, Lorenza Marianija, Mauricija Garcie Lozana te hrvatskim redateljima Ozrenom Prohićem i Krešimirom Dolenčićem. Svoju pjevačku karijeru i dalje njeguje nastupajući kao član ansambla Opere i član zbora HRT-a u brojnim projektima, operama i inozemnim gostovanjima. Član je svih smanjenih sastava i sudjeluje u brojnim predstavama repertoara opere: Nabucco, Aida, Triptih, Ero s onoga svijeta, Nikola Šubić Zrinski, Carmen, Ukleti Holandez, Čarobna frula, Figarov pir, Manon Lescaut, La Boheme, Falstaff, Adel i Mara, Zaljubljen u tri naranče, Traviata, La Rondine, Lohengrin i druge. Kao samostalni umjetnik sudjeluje u recitalima od baroknog do modernog repertoara. Od 2017. predsjednica je profesionalnih pjevača Hrvatske pri HUOKU.

Glazbeni program

1. Zdenko Runjić: Bijeli Božić

2. John Rutter: Child in a manger

3. Adolphe Adam: Cantique de Noel

4. Tradicionalna: Sretan Božić

5. Frida Boccara: Un jour un enfant

Klavirska pratnja: Ozren Bogdanović