Olga Razum Šujica: zdrava hrana s naših vrtova

Naša sugrađanka Olga Razum Šujica zalaže se za zdravu hranu uzgojenu u vrtovima jer kaže: najbolje je kada znamo što jedemo. 

U gradskom vrtu, nazvanom Magdin vrt uzgaja povrće za svoje domaćinstvo. 

S bakom sam puno bila na vrtu i vjerojatno je zato i taj afinitet prema vrtu i zemlji. Križevci su manji gradić i ljudi imaju u okruženju uglavnom neke kletice i grunt izvan grada, no kada moraju tamo ići po “grincajg”, on ih više košta i vremenski i financijski nego da ga kupe. No, zato je bolje nabaviti kod OPG-ovaca koje će poznavati jer je jako važno znati podrijetlo hrane. Dobro je imati i svoj komadić zemlje za uzgoj povrća i voća. Mi smo to pronašli u Magdinom vrtu. Najmanja jedinica u Magdinom vrtu je 50 kvadrata. Mi smo tročlana obitelj i imamo sasvim dovoljno za nas. Ako tko ima mogućnosti, preporučujem da ima svoju gredicu na kojoj može uzgajati ono što mu je potrebno za prehranu, za njegovu košaricu zdravlja.” – kaže Olga Razum Šujica.   

-“Treba poznavati hranu koja se jede jer ona nas izgrađuje. Raduje nas da su se u posljednju akciju sadnje u Magdinom vrtu uključili mladi i da ih to zanima. Magdin vrt ima i edukativni aspekt da se radi rukama, sa zemljom, da osjete tu zemlju. Ima jako dobar i veliki psihički utjecaj na opće dobro čovjeka. Ova posljednja sadnja bila je veća po obimu i organizacijski zahtjevnija, zahtjevala je donatore i sponzore te ih sve pohvaljujem. Svatko od nas bi trebao doprinijeti društvu kako može. Posađeno je 105 stabala i grmova, 24 voćke i 41 sadnica bobičastog voća. Ima 6000 kvadrata, dokazali smo da mislimo ozbiljno, uvjeti su dobri, ima interesa i to nam je drago.” – napominje Olga.

-“Istakla bih i edukativnu komponentu vrta. Povezali smo se sa srednjom školom Ivan Seljanec koja nam je u blizini i jako je važno da djeca nauče porijeklo hrane i način uzgoja jer budući kuhari bi to svakako trebali znati. Planiraju se i projekti otvorenih vrata gdje bi građani također mogli

doći i imati edukaciju npr. orezivanja voćaka i slično. 

Nas ima i starijih i mlađih koji smo se povezali. Stariji nam mogu dati neke savjete s obzirom na njihova iskustva, dolaze i djeca s članovima svojih obitelji, družimo se na otvorenom i to su samo neke lijepe stvari koje možemo istaknuti” – izjavila nam je Olga Razum Šujica.

ji/radiokrizevci.hr