Petar Gatarić – predsjednik UIK-a Križevci uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se  3. prosinca. Povodom toga porazgovarali smo s predsjednikom Udruge invalida Križevci Petrom Gatarićem.

Simbol Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je simbol Ujedinjenih naroda uz plavu riječ crvenog početnog slova E na engleskom jeziku – „Enable“ – što znači “omogućiti”, a moto je „Vodstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon bolesti COVID-19 “.

Zadnjih mjeseci se suočavamo s „novim normalnim“ stanjem svakodnevnice vezanim za pandemiju zbog koje nam se puno toga promijenilo. Svih ovih godina dok smo obilježavali 3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom, izlazili smo iz svojih domova na ulice, na trgove, u parkove, u institucije i na druga javna mjesta kako bismo bili vidljivi. Željeli smo ukazati da imamo niz potreba uzrokovanih invaliditetom, ali da nas to ne sprječava za sudjelovanjem u zajednici i dijeljenjem svih sadržaja koje koriste i svi ostali građani. Ova godina je po svemu specifična. Između ostaloga kretanje, koje nam je i prije predstavljalo izazov samo po sebi, postalo je sigurnije ako se „ne krećemo“. Sintagma „ostani doma“ postala je jedina sigurna opcija za očuvanje zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Ove godine ne izlazimo među naše sugrađane kako bismo ih senzibilizirali i osvijestili za izazove s kojima se suočavamo, nego izlazimo elektronički pred Vas, ljude koji svatko na svoj način kreira politiku invaliditeta kao i politiku naše zemlje, poruka je osoba s invaliditetom uz današnji dan.

-»Europska komisija donijela je strategiju osoba s invaliditetom 2021-2030. godine. To je značajan međunarodni instrument na temelju kojeg se radi nacionalna strategija o pravima osoba s invaliditetom. I mi kao udruga pokrećemo u našem gradu inicijativu da se donese Križevačka strategija. Mi smo je već prijašnjih godina provodili, ona je istekla i čekamo da se donese nacionalna strategija.  No, ne samo na ovaj dan, nego i cijelu godinu trebamo senzibilizirati javnost o pravima osoba s invaliditetom. Naime, još uvijek postoje barijere i stereotipi u društvu gdje se krše naša prava. Na primjer, mogu spomenuti pristupačnost koja je ugrađena u Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, ali se krši. Riječ je o nepoštivanju prava na parkirna mjesta označena za osobe s invaliditetom.  Netko misli da je to beznačajan problem, međutim tu se krši osnovno ljudsko pravo da svaka ta osoba ima mjesto za parkiranje. Ne znaju koliko je svaki taj korak osobe s invaliditetom težak. Mi smo kao udruga s Policijskom postajom  imali kampanju  da ukažemo na taj problem koji je svakodnevan. Policija prema svojim mogućnostima nadzire ta mjesta i postupa, međutim  to je teško iskorijeniti. Ima i zloupotreba znaka pristupačnosti  jer ga koristi i obitelj osobe s invaliditetom. Taj znak pristupačnovsti  je vezan za osobu, ne za automobil i ne može ga nitko koristiti ukoliko u tom vozilu nije prisutna osoba s invaliditetom.« – kaže predsjednik UIK Križevci Petar Gatarić.

– »Ova pandemija je puno utjecala na sve, a posebno na osobe s invaliditetom. Puno zdravstvenih usluga ne može koristiti osoba s invaliditetom kao ni druge oboljele osobe. Međutim, naša udruga je poduzela sve epidemiološke mjere za zaštitu  naših 36 zaposlenika i 167 korisnika. Projektom su osigurana dezinfekcijska sredstva i maske kako bi zaštitili zaposlene osobe i korisnike. Imamo nekoliko projekata gdje dolazimo u kuće korisnika i trebamo zaštititi i zaposlenike i njih. Puno aktivnosti nismo mogli izvršiti kao što je organiziranje radionica, okruglih stolova i drugih događaja” – ističe Petar Gatarić.  

Prema zadnjih podacima iz registra osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je

 508 350 osoba s invaliditetom. To je 12% stanovnika što je veliki broj. Od toga je polovica invalida rada. Na križevačkom području je  između 9,4 do 10%, odnosno oko  2700 osoba s invaliditetom.

-« Mi provodimo projekte osobne asistencije, »Hoću, mogu , želim« i bez obzira na pandemiju, uspjeli smo organizirati pravnu kliniku Pravnog fakulteta iz Zagreba da pružaju besplatnu pravnu pomoć osobama s invaliditetom, ali i drugima kojima je to potrebno. Pomažemo članovima da ne moraju odlaziti po recepte za lijekove, već  im odvezemo kući. Treba se poboljšati kvaliteta osobne asistencije Zakonom o osobnoj asistenciji za poboljšanje življenja osoba koji su nepokretni i teško pokretni. I Zakon o inkluzivnom dodatku je jako važan. To su dva značajna zakona koja bi trebala poboljšati kvalitetu življenja osoba s invaliditetom i time poboljšati socijalnu sliku« – kaže Petar Gatarić.

Predsjednik UIK Križevci Petar Gatarić na kraju upućuje čestitku uz ovaj dan:

Svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju čestitam Međunarodni dan osoba s invaliditetom!  –

ji/radiokrizevci.hr