Poziv na povijesnu radionicu „Obitelj Fodroczy“ u Društveno kulturnome centru u Sv. Petru Orehovcu

U prostorijama  Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu održat će se radionica na temu „Obitelj Fodroczy“. 

Obitelj Fodroczy stara je hrvatska plemićka obitelj koja je imala posjede na teritoriju današnje Općine Sveti Petar Orehovec. Prema predaji, Fodroczyjevi su za vrijeme tatarske provale u 13. stoljeću iz Erdelja doselili u Hrvatsku, gdje su stekli posjed, po njima nazvan Fodrovec. U fototeci Gradskog muzeja Križevci i danas se čuva fotografija kurije obitelji Fodroczy, koja se nalazila u Bogačevu Orehovečkom, a koja je porušena između Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Od ove stare plemićke porodice poteklo je više članova koji su generacijama obnašali visoke časti i dužnosti pa ukoliko ste zainteresirani o navedenoj temi saznati nešto više, dođite u srijedu 08. prosinca, s početkom u 19.00 sati u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu.

Voditelj radionice bit će dr. sc. Ivan Peklić, dugogodišnji predsjednik Povijesnog društva Križevci i upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici u potpunosti besplatno.

Pozivnica_-Obitelj-Fodroczy_08.12.

Radionica “Obitelj Fodroczy“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje sedme od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.