Prijavio se na web adresu linka, ostavio podatke kartice tekućeg računa pa ostao bez novaca

Unazad više dana na internetskom oglasniku nepoznata osoba je kontaktirala 20-godišnjaka, koji je oglašavao prodaju određenog predmeta te ga tražila da se prijavi na adresu u linku koji mu je nepoznata osoba poslala radi primanja novca za prodaju predmeta. Prijavom na web adresu linka koji je dobio ostavio je podatke kartice tekućeg računa, nakon čega je s računa skinut novčani iznos od više stotina kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja kaznenog djela.

Dobro je podsjetiti

Građani budite oprezni prilikom online prodaje i kupnje

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Kad prodajete ili kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti; na prvi pogled, takva lažna e-poruka može se činiti legitimnom.

Također, tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.