Tko je bio Sveti Nikola?

Danas nam je svim dobro poznat Sveti Nikola i običaji vezani uz početak prosinca, svi volimo očistiti čizmice i staviti ih na prozor očekujući poklone.

Da bismo razumjeli ovaj običaj i tko je bio Nikola, zašto darivanje i to baš djeci, vratimo se u povijest. Nikola je rođen u bogatoj obitelji, roditelji dugo nisu mogli imati djece pa su u kasnim godinama dobili sina. Međutim, Nikola je u djetinjstvu ostao bez roditelja i brigu o njemu preuzeo je njegov stric koji je bio biskup u Miri, Azija. Nikola je bio skroman unatoč bogatstvu koje je naslijedio, volio je pomagati ljudima i širiti ljubav kroz Božju riječ. Iako je i stric bio bogat Nikola je nakon zaređenja otišao u Palestinu da pomaže ljudima i širi ljubav i vjeru.

Sveti Nikola činio je čuda, imao je moći smirivanja uzburkanog mora pa je zbog toga postao zaštitnik pomoraca, ribara. Pomogao je i djetetu kojem je zapela kost u grlu i tako postao zaštitnik djece. Kako je volio pomagati svim a naročito siromašnim ljudima Sv. Nikola je zaštitnik siromaha, djevojaka, studenata, zatvorenika, trgovaca, pekara. Zaštitnik je Rusije jer u pravoslavnoj vjeri ovaj svetac je jedan od najvažnijih zaštitnika, pa tako i pariškog sveučilišta i siromašnog otoka Sicilije.

Izvor: arz.hr, Foto: pixabay.com