Trik za ukusno kuhano vino zbog kojeg nećete morati dodati puno šećera
Kuhano vino tradicionalno se ispija na kraju godine u vrijeme blagdana. Kad već ovo popularno piće ne možemo pijuckati na adventskim sajmovima, vrlo lako možemo ga napraviti u svojem domu.
Ovo ukusno piće izvrsno je rješenje kada želite popiti nešto toplo, ali i kada se želite riješiti ostataka vina iz hladnjaka, piše Pun kufer.
U receptima za kuhano vino korica i sok limuna i naranče najčešći su sastojci. Ipak, budite na oprezu. Stručnjaci tvrde da treba pripaziti kada se služimo citrusima jer njihova kiselina i gorčina može narušiti ravnotežu okusa u kuhanom vinu. Da bi se neutralizirala kiselina lošeg vina, ali i citrusnog voća, mnogi stavljaju veliku količinu bijelog šećera prilikom kuhanja i tako pokušavaju “spasiti stvar”.
Umjesto toga odaberite prirodno slatko voće poput jabuka, krušaka ili čak šljiva te ih na laganoj temperaturi kuhajte u vinu što je duže moguće. Ne samo da ćete tako aromatizirati vino novim voćnim okusima, već će vam biti potrebno i manje šećera.
Bijeli šećer možete u potpunosti izbaciti iz recepta, a kuhano vino zasladiti medom, javorovim sirupom ili muscovadom.