Za kraj godine književno-glazbena večer Ogranka Matice hrvatske – gostovali Marko Gregur i Martina Zdilar Sertić

Križevački Ogranak Matice hrvatske završio je 2021. godinu književno-glazbenom večeri u kojoj su posjetitelji u utorak navečer u Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma mogli uživati u društvu koprivničkog književnika Marka Gregura i križevačke mezzosopranistice Martine Zdilar Sertić koja je nastupila uz klavirsku pratnju Ozrena Bogdanovića.

Uvodno je prisutne pozdravila i sudionike predstavila predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec, dok je moderatorica bila profesorica Iva Šakić. Ovaj nagrađivani pisac već je nekoliko puta gostovao u Križevcima, a i ovoga puta publika je imala priliku opet čuti nešto više o njegovim djelima.”Meni je važno da je svaka knjiga drugačija zbog mene samoga, da se i ja razvijam i kao čovjek i kao autor, da otkrivam nove stvari, da im pristupam s različitih aspekata. Jako me zanima pisati različitu književnost. Moj novi roman, koji bi trebao biti objavljen početkom 2023. godine vjerojatno je opet posve drugačiji, čak se bavim čakavicom jer je na otoku. Neke knjige nastaju i slučajno kao što je Trombetassicz. ” – rekao je Marko Gregur.

Ovaj mladi književnik tajnik je Društva hrvatskih književnika, predsjednik je Organizacijskog odbora međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, o čemu je također govorio Križevčanima te pokretač i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Alpe Jadran festival mladih pisaca. Također je jedan od pokretača i glavni urednik časopisa za književnost “Artikulacije”. Objavio je knjige Lirska grafomanija, Peglica u prosincu, Divan dan za Drinkopoly, Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, Mogla bi se zvati Leda i Vošicki.

Roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz preveden je na slovenski, dramatiziran za Hrvatski radio, objavljen kao zvučna knjiga i dobitnik je Nagrade Katarina Patačić kao najbolja knjiga na kajkavskom dijalektu objavljena te godine.

Roman Mogla bi se zvati Leda bio je u užem izboru za nagradu Gjalski i objavljen je kao zvučna knjiga u izdanju Hrvatske knjižnice za slijepe.

Za roman Vošicki dobio je Nagradu Vladimir Nazor i Fric.

U glazbenom dijelu programa, uz klavirsku pratnju Ozrena Bogdanovića, nastupila je Križevčanka Martina Zdilar Sertić, mezzosopranistica koja je izvela nekoliko pjesama te oduševila publiku. Sudionica je brojnih projekata opernog repertoara ansambla opere HNK u Zagrebu. Postavlja mnoge projekte samostalno u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s brojnim svjetski poznatim redateljima i dirigentima poput Arnauda Bernarda, Dominiquea Pitoiseta, Lorenza Marianija, Mauricija Garcie Lozana te hrvatskim redateljima Ozrenom Prohićem i Krešimirom Dolenčićem. Svoju pjevačku karijeru i dalje njeguje nastupajući kao član ansambla Opere i član zbora HRT-a u brojnim projektima, operama i inozemnim gostovanjima.

Kao samostalna umjetnica sudjeluje u recitalima od baroknog do modernog repertoara. Od 2017. godine predsjednica je profesionalnih pjevača Hrvatske pri HUOKU.

Publika je pljeskom nagradila sudionike književno-glazbene večeri, a Ogranak Matice hrvatske u Križevcima zasigurno će se potruditi da i u 2022. godini ostvari zanimljiv program na promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

ji/radiokrizevci.hr