Dijana Mijač Dretar – uvedena besplatna mobilna aplikacija, plava kanta za papir,  u planu su edukacije, radionice…

Održivi razvoj zahtijeva upravljanje otpadom u skladu s načelima zaštite okoliša. Dok drugi gradovi nisu dovoljno razdvajali otpad, Križevci su u tome bolji, građani savjesniji pa se ne mora plaćati kazna za prekomjerno odlaganje otpada u 2020. godini jer su ga građani pravilno odlagali. 

-“To je stvarno velika stvar jer radi se o nekoliko stotina tisuća kuna, u većim gradovima i po nekoliko milijuna kuna koje će morati platiti. Naši građani su savjesni, kazna se neće morati platiti i ta sredstva će se moći utrošiti za zaštitu okoliša. Za to smo zaslužni svi, posebno korisnici i drago mi je da je takva svijest kod njih. Vrlo su bitne edukacije i pokazalo se da iz godine u godinu dižemo stupanj odvajanja otpada. Radimo završne projekcije za 2021. godinu i također su pokazatelji da smo povećali postotak odvojenog sakupljanja otpada” – napominje Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću Križevci. 

Građani su dobili kataloge odvoza otpada za 2022. godinu koje treba čuvati cijelu godinu jer je u njima raspored odvoza, kuponi za glomazni otpad i služe kao jedan vid edukacije o pravilnom postupanju s otpadom. Ima i nekih promjena za ovu godinu.

-“Jedna od bitnijih promjena je raspored odvoza otpada u pojedinim ulicama. Npr. neke pravne osobe, kada bi završile s poslom u subotu ostavljale su kante na javnoj površini do ponedjeljka i tako bi ostajale cijeli vikend. Željeli smo da grad ima ljepšu sliku za vikend i zato smo prebacili taj odvoz sa ponedjeljka na utorak. Promijenili smo i odvoz petkom u Ulici Franje Markovića jer je to u Križevcima dan kada se najviše dolazi u grad, na tržnicu pa bi dodatne gužve na ulazu u grad stvaralo još i naše vozilo. Zato smo prebacili taj dan na četvrtak. Svaka promjena je u početku teška, ali brzo će se opet građani naviknuti” –  ističe Dijana Mijač Dretar.

Uvedene su plave kante za sakupljanje papira. Dobivene iz europskih sredstava na koje je Grad aplicirao.

-“Vrijednost projekta je oko milijun kuna. Grad Križevci je financirao 15%, a EU 85%. Budući da se jednom mjesečno vozi papir i karton, korisnici su uz plave kante dobili i dvije dodatne vreće. Ukoliko korisnici imaju višak, samo odlože vreću uz plavu kantu i dobiti će u zamjenu praznu vreću za idući puta.  Po nekim pokazateljima čak je 30 % otpada papir i karton. Osim papira i kartonskih kutija, u plavu kantu idu kutije od keksa, od paste za zube, leci, novine. 

U narančastoj kanti ostaje sve kao i do sada, plastika, limenke, tetrapak, najlon vrećice, a samo smo izvukli papir za plavu kantu. 

Povećali smo frekvenciju odvoza miješanog komunalnog otpada i za cijelu godinu smo stavili četiri odvoza mjesečno zelene kante. Taj otpad se naplaćuje po broju odvoza. Ukoliko netko nema potrebu za odvozom četiri puta mjesečno, ne mora staviti zelenu kantu van i neće mu se taj odvoz naplatiti. Znači, sami sebi kreiramo račun.  Na kantama postoji barkod naljepnica, kod svakog podizanja registrira se i točno se može vidjeti datum odvoza i sat kada smo podigli kantu.

Plava kanta, narančasta kanta i biotopad se ne naplaćuju koliko god puta ih stavili tijekom ovog rasporeda odvoza” – pojašnjava Dijana Mijač Dretar te upozorava da se u smeđu kantu s biootpadom ne smiju stavljati najlon niti biorazgradive vrećice.

Miješani komunalni otpad odlazi na odlagalište Ivančino brdo, biootpad u kompostanu u Herešin u Koprivnicu, a narančasta i plava kanta na sortirnicu u Reciklažno dvorište u Cubincu. 

Novost je uvođenje mobilne aplikacije “Moj otpad” .

-“To je aplikacija koja putem mobilnih telefona upozorava dan prije termina odvoza koja kanta se odvozi. Aplikacija je besplatna, korisnici dobivaju dopis kako je koristiti, a i mi im možemo pomoći u instaliranju. Sada smo na novoj lokaciji u Donjem Cubincu 30.

Nastavljamo, radimo, velike stvari smo napravili i mislim da se možemo ponositi jer ima primjera da neki veliki gradovi ne gospodare otpadom kako bi trebali. Ova, 2022. godina će biti u gradu godina bez otpada, imati ćemo niz edukativnih aktivnosti, pripremili smo edukaciju naših javnih ustanova, radionice s djecom, s građanima, kompostiranje u Magdinim vrtovima i nadam se da će nam epidemiološka situacija dozvoliti sve realizirati” – kaže Dijana Mijač Dretar.

ji/radiokrizevci.hr