Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore i direktor Veterinarske stanice Križevci – o zaraznim bolestima životinja

O aktualnostima vezanim uz veterinarsku struku porazgovarali smo s predsjednikom Hrvatske veterinarske komore i direktorom Veterinarske stanice Križevci Ivanom Zemljakom. Početkom godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo je novu naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, a među tim bolestima je influenca peradi, trenutno najznačajnija ne samo za naše područje nego na razini cijele Hrvatske i Europe.

-“To je jedna od jako zaraznih bolesti peradi koja se brzo širi. Virus šire migratorne ptice: labudovi, patke, ptice močvarice  i bolest je za sada utvrđena u Slavoniji i na području Banije te Međimurskoj županiji. Prošle godine bila je i u našoj županiji. Bitno je da se vlasnici peradi pridržavaju mjera koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo da bi bila što manja  mogućnost kontakta domaće peradi sa divljim pticama.  

Sva perad na području cijele države trebala bi biti zatvorena do isteka opasnosti. Trebalo bi držati odvojeno močvarnu perad kao što su guske i patke od kokoši, purana i ostale peradi. Također se zabranjuje puštanje močvarnih ptica domaće peradi na slobodne vodotokove, jezera i močvare te  davanje  vode iz takvih vodotoka. Treba provesti što je više moguće biosigurnosnih mjera kao što je  korištenje obuće i odjeće samo za tu svrhu da se ne prenese virus u drugo dvorište.” – savjetuje Ivan Zemljak.

“Prošle godine je naša država dobila dva statusa kao službeno slobodna zemlja od određenih zaraznih bolesti unutar Europske Unije, a to je službeno slobodna od bruceloze i od bjesnoće. Pokušati ćemo da se ove godine stekne status službeno slobodne države od enzootske leukoze goveda i bruceloze ovaca i koza. Kad je država slobodna od takvih bolesti, sve više se otvara mogućnost transporta i prometovanja životinja između članica EU bez ikakvih dodatnih uvjeta, odnosno traženja dijagnostičkih mjera nego se osigurava slobodan promet životinjama. 

Značajna je i bolest koja nanosi ogromne štete u Europi i postoji mogućnost da se javi, a to je afrička svinjska kuga. Pojavila se sada u Sjevernoj Makedoniji te je i ovdje potrebno pojačati biosigurnosne mjere da se spriječi kontakt divljih svinja sa domaćima. Kod afričke svinjske kuge Hrvatska u okruženju u kojem je, ima dobru situaciju.” – kaže Ivan Zemljak.

-“Kod tih bolesti, influence ptica i afričke svinjske kuge,  važno je napomenuti da to nisu zarazne bolesti kojima se ljudi mogu inficirati.

No, bolesti uzrokuju ogromne gospodarske štete. Mađarska je više od 20 milijuna peradi eutanazirala zbog stalne pojave influence. Uz nju i Njemačka, Češka, Srbija,Rumunjska, sada i Sjeverna Makedonija imaju pojavu afričke svinjske kuge. Tako smo mi u jednom bazenu okruženi sa 

zemljama koje imaju stalnu pojavu bolesti. Mi još uspijevamo na neki način držati pod kontrolom. Stalno radimo aktivnu kontrolu populacije i ptica i domaćih svinja, ali i divljih svinja. Lovci nose uzorke da se vidi da li virus cirkulira u populaciji” – kaže Ivan Zemljak. 

Preporuka su stoga biosigurnosne mjere koje treba provoditi i pridržavati ih se. 

ji/radiokrizevci.hr