Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak rasprava o uslužnim područjima

Gradonačelnik Mario Rajn u prisustvu zamjenika Danijela Šaška i gradskih pročelnika održao je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je predstavio najznačajnije točke dnevnog reda 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca koja će se održati  u četvrtak od 18 sati u Kino dvorani u sklopu Razvojnog centra i tehnološkog parka. 

Na dnevnom redu, uz ostalo, naći će se donošenje odluke o predlaganju kandidata za direktora Komunalnog poduzeća i Križevačkog poduzetničkog centra. Na raspisane javne natječaje pristigla je po jedna prijava i to Martina Kozjaka za direktora Komunalnog poduzeća te     Jelene Velić za direktoricu Križevačkog poduzetničkog centra.

Na dnevnom redu Gradskog vijeća biti će i zaključak o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Osnovne škole “Vladimir Nazor” kako bi se mogao organizirati dnevni boravak u ovoj školi. Očekuje se da bi cjelodnevni boravak krenuo tijekom veljače, najavio je gradonačelnik.

-“Grad Križevci će stati iza zapošljavanja dvije stručne osobe koje će raditi u cjelodnevnom boravku i to će biti standard javne usluge u osnovnom školstvu koji želimo postići na razini cijelog grada. To nam je u interesu i u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca koja je veća i gdje je možda i 200-tinjak učenika više, ali izgradnjom zgrade treće osnovne škole sigurno će se steći uvjeti da možemo pratiti jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.  

Gradsko vijeće donositi će i odluke o izradi VI. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana te Urbanističkog plana uređenja “Kosov breg”.

-“Od donošenja posljednjih izmjena GUP-a promijenile su se neke okolnosti te je potrebno, da bi mogli biti prijavitelji na određene projekte, imati reguliran urbanistički plan. To se tiče i izgradnje nove zgrade osnovne škole i nekih drugih lokacija. Na Kosovom bregu riječ je o neizgrađenom i neuređenom dijelu građevinskog područja naselja”- kazao je Mario Rajn.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na donošenje Zaključka o Uredbi o uslužnim područjima koja će se također naći na sjednici Gradskog vijeća.

-“Dostavljen je zahtjev za ovom točkom dnevnog reda potpisan od osam vijećnika. Prijedlog zaključka nije došao kao sastavni dio pa mislim da će to više ići u smjeru rasprave. Što se tiče Uredbe o uslužnim područjima, rasprava se već povela na jednom Gradskom vijeću. Puno je informacija i političkih reakcija u javnom prostoru. Nije to samo na križevačkom području, već i cijele Hrvatske, pogotovo gdje se pripajaju manji vodni isporučitelji većima. Postoje i reakcije gdje veći reagiraju, možda ne toliko javno, jer nisu svi veći oduševljeni pripajanjem malih.

Ništa još nije gotovo, a čekamo i upute kako je to Vlada zamislila. Osim ove uredbe u tehničkom smislu i pravnom okviru nismo sigurni kako bi to trebalo izgledati, osim ako idemo tumačiti druge zakone koji se tiču raspolaganja udjela u poduzećima u javnom vlasništvu što sugerira da moraju stajati iza toga odluke Gradskog vijeća. Ako se ide u tom smjeru, bit će to najmanje još jedanput na Gradskom vijeću jer to nije nešto što može gradonačelnik kao izvršno tijelo i gradska uprava donijeti samo tako. Iza toga moraju stajati odluke predstavničkog tijela. 

Mi smo poduzeli sve zakonom propisane radnje, a na naše reakcije na savjetovanje jedino nisu stigle nikakve formalne reakcije. Stojimo čvrsto iza toga da su naši argumenti vrlo jasni. Nismo imali prilike ranije krenuti u značajnije povećanje priključaka i upravo nam se to imputira. Jedina argumentacija nadležnih tijela je da smo propustili priliku četiri godine prije kada nismo bili usklađeni sa zakonom. 

Sve što je bilo zakonom dopušteno i što je u okviru naših mogućnosti, a tiče se ove Uredbe, u ovom trenutku je poduzeto s naše strane. _”rekao je gradonačelnik Mario Rajn. 

Zasigurno će se u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća povesti opširnija  rasprava o ovoj temi.

ji/radiokrizevci.hr