Održana završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju i predstavljen fotokatalog “U vinskim odajama”

U  velikoj dvorani Hrvatskog doma u subotu navečer, na Vincekovo, održana je završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju i predstavljen fotokatalog “U vinskim odajama”.

Naime, Društvo za očuvanje križevačke baštine »Križevački štatuti« i Grad Križevci proveli su od 1. rujna do 1. prosinca 1. Nacionalni natječaj za hrvatsku vinsku fotografiju. Javljali su se autori iz svih hrvatskih krajeva,  a stručni ocjenjivački sud bio je sastavljen od vrhunskih hrvatskih profesionalnih fotografa Bernarda Čovića, Daga Oršića i Gorana Matoševića.

Javno su objavljene 32 fotografije 26 autora, od kojih su 3 fotografije nagrađene, 3 pohvaljene, a nagradu je dodijelila i publika.  Publika je klikovima na Facebooku Društva za očuvanje križevačke baštine »Križevački štatuti«, od Badnjaka 2021. do Sveta tri kralja 2022. birala svoju najfotografiju.

Prvu nagradu stručnog ocjanjivačkog suda dobila je Grozdana Drašković iz Huma na Sutli za fotografiju »Vino, grozdje i bregi«, drugu Andrea Fonović iz Labina za »Vinski zagrljaj«, a treću Božo Boščić iz Bjelovara za fotografiju »Berba u Višnjevcu«. Pohvale su dobili Anja Duršot iz Virovitice za fotografiju »Iznimno ugodno opija«,  Srednja gospodarska škola Križevci, razredni odjel 3.a – agrotehničari za fotografiju »Plod naših ruku« i Zrinka Lovrić iz Zagreba za »Vinograd«.  Nagradu publike osvojio je Emanuel Hrženjak iz Peteranca za fotografiju »Vinograd – unikat u 360 stupnjeva«.

Fotografije su objavljene u katalogu »U vinskim odajama«, a kako je istakao predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Bernard Čović, fotografi koji su sudjelovali na ovom natječaju znaju vino i vinare, lozu i grožđe. Bili su

pravi fotografi na pravom vinskom mjestu.

Predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine »Križevački štatuti« Siniša Katavić izrazio je zadovoljstvo održavanjem natječaja i odazivom fotografa jer, kazao je »odlučili smo sačuvati križevačku baštinu, a prvi korak je u obliku fotonatječaja i fotokataloga«.

Tanja Baran, Zoran Homen i Siniša Pleše prikazali su spelanciju po križevačkim štatutima, najpoznatije hrvatsko-vinsko pajdaške regule jer upravo su Križevci po svojim štatutima jedno od središta hrvatske vinske kulture. Tanja Baran i Zoran Homen primili su diplome o imenovanju počasnim članovima Društva za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti”.

Organizatori su bili Društvo za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti” i Grad Križevci.

ji/radiokrizevci.hr