Poziv za sudjelovanje na radionici „Registracija vinarija i udruživanje“ u Društveno kulturnome centru u Svetom Petru Orehovcu

Ukoliko imate vinograd, već se bavite vinarstvom ili to tek imate u planu, evo besplatne radionice kao dobre prilike za proširivanjem znanja i međusobnom podjelom iskustava. 

Vinogradari, vinari i ljubitelji vina, pozvani ste u Društveno kulturni centru u Svetom Petru Orehovcu gdje će se održati radionica na temu „Registracija vinarija i udruživanje“. Predavač i voditelj radionice bit će dipl. ing. agronomije Denis Maksić, a radionica će se održati 26. siječnja 2022. godine s početkom u 19.00 sati.

Za sve vinogradare koji to još nisu, a željeli bi svoje vino plasirati na tržište, na radionici će saznati koje to korake moraju poduzeti kako bi svoje gospodarstvo registrirali za prodaju vina. Bit će tu mnogo korisnih informacija vezano uz dobivanje potpora u sektoru vinogradarstva. Okupljeni sudionici će se upoznati s tzv. „vinskom omotnicom“, odnosno skupom mjera iz programa „Zajedničke organizacije tržišta“, regulirane „Nacionalnim programom pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023“. Bit će riječi i o udruživanju u poslovne organizacije: zadruge, klastere i proizvođačke organizacije, s obzirom na važnost udruživanja vinara i zajedničkog nastupa na tržištu.

Ova radionica sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak. Voditeljlica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje šeste od deset predviđenih radionica Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, unutar ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“. 

Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno, uz obvezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Pozivnica_Registracija-vinarija-i-udruzivanje_26.-sijecanj