Rezultati pojačanog nadzora prometa – vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,17 promila

Tijekom vikenda, od 31. prosinca 2021. do 3. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je pet osoba pri čemu je jedna osoba teško ozlijeđena, dok će se za četiri osobe kvalifikacija ozljeda znati po zaprimanju liječničke dokumentacije. Okolnosti koje su dovele do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (6), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (2), nepropisno uključivanje u promet (2), nepropisno obilaženje i nemarno postupanje s vozilom. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su šest prometnih nesreća, od čega prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Izvršen je nadzor 212 vozača te je sankcionirano 147 prometnih prekršaja od čega 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 78 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, osam prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 2. siječnja, u 9.45 sati, u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 148 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 1. siječnja, u 19.35 sati, u Ulici kralja Tomislava u Drnju, kod 60-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,17 promila upravljao osobnim automobilom.  Vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 11.400 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Izvršen je nadzor 33 mlada vozača. Mladi vozači su počinili dva prometna prekršaja nepropisnog parkiranja vozila.
 
Skrećemo pozornost na prilagodbu brzine kretanja vozila karakteristikama i stanju kolnika, gustoći prometa i vremenskim uvjetima, na održavanje sigurnosnog razmaka između vozila, na poštivanje prednosti prolaska, na oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu. Također, ističemo važnost ne upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, nekorištenja mobitela i sličnih uređaja za vrijeme vožnje te korištenje sigurnosnih pojaseva svih osoba u vozilu i pravilan prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama.