Što pojesti na poslu a da nisu sendvič ili kroasan?

Prošla su vremena kada je pauza za ručak označavala odlazak iz ureda točno u podne, na sat vremena dug obrok koji uključuje fino, kuhano glavno jelo i druženje s kolegama u obližnjem restoranu. Takve scenarije danas možete vidjeti samo u idiličnim filmovima ili serijama poput ‘Seksa i grada’.

Čini se da su svi prezaposleni. Dok su nekoć zaposlenici uistinu izdvajali i do sat vremena za pauze na poslu, danas prosječna pauza za ručak na poslu iznosi 22 minute, što je za trećinu kraće nego prije šest godina.

U tako kratkoj pauzi, zbog sve izazovnijih radnih uvjeta, koji se u mnogim kompanijama zahuktavaju posebno pred blagdane, mnogi zaposlenici pribjegavaju brzim i najčešće nutritivno lošim rješenjima po pitanju kvalitete obroka. Jedno istraživanje je otkrilo da 46 posto zaposlenika za vrijeme radnog vremena najčešće pojede pecivo, sendvič ili neki drugi krušni proizvod koji brzinski kupe ili u pauzi ili na putu za posao.

U svakodnevnoj žurbi glavni je izazov je otkriti nutritivno zadovoljavajuće obroke, čija priprema ne traje dugo, a konzumacija je jednostavna. Umjesto da u pauzi skoknete do prve pekarnice, bolje je posegnuti za laganim, a hranjivim snackovima koji će vam pomoći da do kraja radnog vremena ostanete energični i produktivni.

No, ponekad smišljanje ideja za grickalice koje je lako pripremiti, a zdrave su i lako prenosive može biti zamorno, zato vam donosimo sedam ideja za fine i nutritivne plant based snackove kojima nećete moći odoljeti.

1. Orašasti plodovi i suho voće

Orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci brazilski oraščići… Svi ovi fini orašasti plodovi uz dodatak sušenog voća poput marelica, šljiva, smokvi, brusnica ili, primjerice, datulja čine zdravu, nekvarljivu mješavinu, idealnu kao snack na poslu. Ova kombinacija ima dobar balans svih makronutrijenata, zdravih masti i proteina iz orašastih plodova te ugljikohidrata iz suhog voća. Štoviše, obje su vrste namirnice pune vlakana koja vam mogu pomoći da ostanete siti između obroka.

2. Granola

Fina zobena granola ili müsli, kako god je zvali, odličan je snack kojeg uvijek valja imati u torbi, džepu ili ladici. Riječ je o pečenim hrskavim grumeni zobi i ostalih žitarica pomiješanih s voćem, orašastim plodovima i/ili čokoladom.

3. Jabuke i maslac od kikirikija

Kriške jabuke s prirodnim maslacem od kikirikija u trenu će utažiti vašu glad. Maslac od kikirikija bogat je bjelančevinama i zdravim mastima, dok jabuke obiluju vlaknima i vodom, što ih čini posebno zasitnim. Jedna jabuka srednje veličine, od oko 182 g, sadrži više od 85 posto vode i ima više od 4 g vlakana. Premažite kriške maslacem i uživajte.

6. Zobena kaša

Zaliha paketića zobene kaše na poslu spasit će vas u trenucima najveće gužve. Jednostavna priprema, odlični okusi i visoka nutritivna vrijednost glavni su razlozi zbog kojih je zobena kaša postala mnogima omiljeni obrok

7. Kokice bez dodatka ulja ili maslaca

Iznenađujuće, ali kokice su zapravo vrlo hranjivi međuobrok, sjajna zamjena za nezdrave slatkiše za kojima mnogi posežu dok su na poslu. One imaju visoki udio vlakana i malo kalorija. Dvije šalice, odnosno 16 g kokica pečenih na vrućem zraku, bez ulja i maslaca, poput onih iz kućnog aparata za kokice, imaju 62 kcal, 12 g ugljikohidrata, 2 g vlakana te nekoliko vitamina i minerala.

Dobar tek!

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: jutarnji