Učenici OŠ “Ljudevita Modeca” u ponedjeljak na prvi snježni dan čitali pjesme – održan festival “50 Poems for snow”

U ponedjeljak je ispred Osnovne škole “Ljudevita Modeca”, u organizaciji Gradskog muzeja Križevci i Osnovne škole “Ljudevita Modeca”, održano drugo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Križevcima. Festival se održava na prvi snježni dan.

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to najčešće noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen.
Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećen portugalskom pjesniku Fernandu Pessoi. Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.
50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

Nastupili su učenici pod vodstvom Martine Valec Rebić, prof.:

Magdalena Božić, 6. a (ova je pjesma nastala za natječaj kajkavske poezije;
inače je sudjelovala na recitatorskom natjecanju Balogijada, sudionica videospota o dječjim pravima „My Rights, My Voice” koji je nagrađen 1. nagradom u Strasbourgu)

– osmaši su pjesme napisali za ovu priliku (dio njih i inače piše pjesme)

Lucija Valjak, 8. b

Nika Šver, 8. b

Mirjam Balen, 8. b (nagrađivana na literarnim natječajima za priče: Odjeci, Europa u školi, sudjelovala na državnom natjecanju čitanja Čitanjem do zvijezda, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa u Koprivnicu)

Lana Gršić, 8. b (rad joj je objavljen u zborniku natječaja Odjeci, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa)

Sara Juršetić, 8. b (rad joj je objavljen u zborniku natječaja Odjeci, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa)

Ema Novosel, 8. c

Marin Vručina, 8. c

Svoje radove izveli su i učenici pod vodstvom Danijele Zagorec,prof:

Na literarno-likovnom natječaju “Poj riči materinske” 2019. Dorotea Zidarić dobila  nagradu za pjesmu “Moj jezik”, na tom istom natječaju 2021.  učenica Ivona Sokač nagrađena je za pjesmu “Te čudesne riječi”, a pjesma Pauline Aleksa “Život naglavačke” je pohvaljena. Ostali učenici koji su čitali svoje pjesme: Lina Blažinčić, Vito Kemenović, Lena Šver i Jakov Jakopec. Sve su pjesme objavljene u zborniku.


Organizator ovogodišnjeg festivala u Križevcima je Gradski muzej Križevci/ Tea Hatadi, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec/ Novinarska grupa Osnovna škola Ljudevita Modeca.

Gradski muzej Križevci, OŠ “Ljudevita Modeca”, ji/radiokrizevci.hr