Višestruke prvakinje Hrvatske Ida Šimunčić i Veronika Drljačić na popisu Reprezentacijske selekcije, Marcela Gudić uvrštena na popis evidentnih kandidatkinja za svjetsko prvenstvo Razvojne skupine Hrvatskog atletskog saveza

Naša atletičarka Marcela Gudić (18) uvrštena je na popis evidentnih kandidatkinja za svjetsko prvenstvo Razvojne skupine Hrvatskog atletskog saveza temeljem rezultata u 2021. godini na 800 metara. Ona je lani istrčala normu (koju treba potvrditi) za ovogodišnje svjetsko juniorsko prvenstvo u Kolumbiji. Postupno se oporavlja od ozljede zbog koje je propustila Europsko prvenstvo u krosu u Dublinu.

Predviđena sredstva za evidentne kandidate Razvojnog programa HOO iznosi 8 tisuća kuna. Višestruke prvakinje Hrvatske Ida Šimunčić (25), 400 metara prepone, i Veronika Drljačić (20), 200 i 400 metara, nalaze se na popisu Reprezentacijske selekcije. One su na popisu B Reprezentacijske selekcije na osnovu postignuća bodovanih od 1050 do 1099 bodova i za njih je predviđeno 6 tisuća kuna.

Pravo na korištenje sredstava imaju samo atletičari-ke koji aktivno-redovito treniraju, natječu se i koji ne participiraju u razvojnim programima HOO.
Izvršni odbor Hrvatskog atletskog saveza donio je odluku o usvajanju dokumenta selekcije, natjecanja i kandidati HAS-a za 2022. godinu.

Sukladno postignutim rezultatima u 2021. godini hrvatski atletičari raspoređuju se u sljedeće selekcijske skupine:

1. Vrhunska selekcija
2. Razvojna selekcija
3. Reprezentacijska selekcija
4. Perspektivna selekcija

Hrvatski atletski savez financirat će programe atletičara s ciljem definiranja i unapređenja uvjeta koje će kroz ovaj projekt ostvariti. Programi su individualizirani, namijenjeni navedenim atletičarima te neprenosivi na druge , a realizacija je isključivo preko kluba. Kod atletičara s individualnom registracijom realizacija će biti preko Ureda saveza i kroz konzultaciju s Izbornikom.

Sredstva koja su predviđena za svaku od skupina uvjetovana su donošenjem državnog proračuna te nisu zajamčena, a mogu se potrošiti isključivo za potrebe treninga atletičara. Hrvatski atletski savez nastojat će osigurati sredstva i za zajedničke pripreme atletičara ne koristeći sredstva iz selekcija ako to bude moguće.

Predviđeni iznosi namijenjeni su pripremama, a do 5% iznosa moći će se potrošiti za sportsku suplementaciju uz verifikaciju od strane nutricionista HOO. U sredstva atletičara računa se i trošak trenera. Uporaba sredstava mora biti sukladno uputama o financijskoj realizaciji programa koje su definirane od strane HOO.

Vijest je prenesena s portala Atletski klub Križevci