Žustra rasprava na Gradskom vijeću o Uredbi o uslužnim područjima – točka skinuta s dnevnog reda

Kao što se moglo i očekivati, najviše rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca povelo se o donošenju Zaključka o Uredbi o uslužnim područjima. Da se ova točka uvrsti na dnevni red zatražilo je svojim potpisima osmero vijećnika.

Obrazloženje je podnio Antonio Sirovec koji je pritom kazao da se ne zna što će u slučaju pripajanja Vodnih usluga Koprivničkim vodama biti sa zaposlenicima te može li se u tom slučaju očekivati i poskupljenje vode čija cijena je u Koprivnici veća nego u Križevcima.

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je da se trebaju dobiti sve relevantne informacije o Uredbi. Vijećnik Ivan Majdak – LIPA kazao je da namjerava čuti i glas građana te pokrenuti inicijativu da se na križevačkom trgu prikupljaju potpisi građana i sazna njihovo mišljenje o pripajanju Vodnih usluga Koprivničkim vodama.

Gradonačelnik Mario Rajn na to je kazao da treba krenuti i u mjesta kao što su Vojakovac, Mičijevac, Vujići i druga te razgovarati sa stanovnicima koji nemaju nikakvu vodu, a zatim u samom gradu. Ivan Majdak nakon toga rekao je da se slaže da treba otići i u područja koja još uvijek nemaju vodu.

U raspravu se uključio i vijećnik HDS-a Ivica Švagelj koji je kazao da treba staviti glave zajedno i učiniti sve što je najbolje za građane Križevaca i okolice.

Klub vijećnika HDZ-a zatražio je stanku od pet minuta, a zatim je nastavljena rasprava u kojoj je Denis Maksić iz HDS-a zapitao o okolnim općinama, a direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek obrazložila je da su spojene na distributivnu mrežu Križevaca.

Nakon toga vijećnik SDP-a Dejan Pernjak zatražio je novu stanku kako bi donijeli novi prijedlog zaključka. Nakon 15 minuta stanke vijećnik Antonio Sirovec predložio je novi prijedlog zaključka u kojem stoji da se Gradsko vijeće protivi spajanju križevačkih Vodnih usluga Koprivničkim vodama te da križevačko distributivno područje zadovoljava uvjete da bude samostalno distributivno područje i da se za provedbu zaključka zadužuje gradonačelnik.

Vijećnik Mato Devčić kazao je da ovo izgleda « pomalo kao silovanje procedure, da se koristi Gradsko vijeće za razne egzibicije u nuđenju izmjene akata u tijeku sjednice. Apeliram u ime Kluba HDZ-a da se ova točka skine s dnevnog reda sa ove sjednice Gradskog vijeća« – kazao je Mato Devčić.

Vijećnik Ivan Majdak odgovorio je Devčiću da je to što on pokušava zapravo silovanje demokracije i rasprave:

-»Točka je stavljena na dnevni red, oko nje se provela rasprava, u toj raspravi je došlo do određenih promjena i primjedbi koje smo mi usvojili. Došli smo poslije rasprave sa konačnim prijedlogom zaključka s kojim izlazimo pred ovo Gradsko vijeće i ne vidim u čemu je tu bilo kakva proceduralna greška napravljena. Zahtijevamo da se o našim zaključcima glasa pošto je točka na dnevnom redu. Mogli ste je sa dnevnog reda skinuti prije početka sjednice, a ne možete to u toku sjednice kad se o njoj već povela rasprava i kada je rasprava završila« – kazao je Majdak.

Vijećnik Dejan Pernjak kazao je da je tekst zaključka jasno isprezentiran i ako se treba napisati i umnožiti da im se to omogući. Pročelnica Sandra Vuketić kazala je da se izmjena zaključka treba smatrati usmenim amandmanom i da je trebalo zaključak umnožiti kako bi ga svaki vijećnik dobio.

S obrazloženjem da vijećnici nisu prije sjednice dobili prijedlog zaključka, ova točka skinuta je s dnevnog reda .

ji/radiokrizevci.hr