Generacija u dolasku – u Galeriji K2  izlažu studenti ALU u Zagrebu na izložbi “Traženja i nadanja”

Sedmero studenata prve i treće godine Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu izlažu od subote svoje likovne radove u Galeriji K2 križevačke udruge K.V.A.R.K. Druga je to izložba studenata ALU u Zagrebu koja se odvija u prostoru Galerije K2 udruge K.V.A.R.K. Izložba je naslovljena »Traženja i nadanja« i naslov je inspiriran realnošću stvaralačkog puta svakog umjetnika, posebice na početku oblikovanja njegova individualnog umjetničkog izričaja. O radovima je govorio programski voditelj Galerije K2, povjesničar umjetnosti dr. sc. Zdenko Balog. Istakao je da se u Galeriji K2 nude sve zanimljiviji i atraktivniji sadržaji, a ova izložba je jedna od fascinantnih izložbi u ovom prostoru.

-»Veseli me posebno da se nastavlja naše druženje sa studentima Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu. Kad slikar izlaže  svoje nove opuse, donosi nam nešto što još nismo vidjeli. Tu je naš doživljaj i naš profit. Međutim, kada mladi slikar pa i grupa mladih slikara izlažu svoje radove, tada to nije samo nešto što nismo vidjeli kod pojedinca. Tada je to generacija u dolasku. Veoma brzo odrastaju nove generacije i trebamo biti otvorena uma prema njima  jer čak i kada smo iznenađeni  onim što donose, tek ćemo kasnije neke stvari razumjeti. Okupili smo se da slušamo likovni govor generacije koja dolazi.

Važno je također da kada povjesničari umjetnosti uoče autora koji je zanimljiv, kada počnu pratiti nekog autora, tada im je najveći impuls tražiti njegova rana djela, gledati na koji način se on formirao. Generaciju nešto povezuje, ali iznutra treba doživjeti i ono sasvim osobno.« – rekao je Zdenko Balog.

Marta Katavić, također programska voditeljica Galerije K2 i studentica Akademije likovnih umjetnosti, povezala je  mladu generaciju akademskih studenata, a budućih akademskih slikara sa  križevačkom Galerijom K2. Suradnja će se i dalje nastaviti.

– »Podrška nam svima puno znači . Na izložbi, kao što naslov kaže »Traženja i nadanja«, možete vidjeti proces kroz koji prolazimo. Nikada neće biti to gotovo nego samo konstantan proces tako da interpretaciju i doživljaje prepuštamo vama« – kazala je mlada umjetnica Marta Katavić obraćajući se publici.

Svoje radove izložili su: Nikolija Baretić, Marta Dijak, Karlo Fintić, Lucija Guberac, Marta Katavić, Fran Vlahinić i Nika Vrbica.

Izložba  se može razgledati do 11. ožujka radnim danom od 18 do 20 sati.

ji/radiokrizevci.hr