Nedostaje udomitelja za djecu – u tri godine izdana samo jedna udomiteljska dozvola

U Hrvatskoj nedostaje udomitelja i to posebno za djecu. U posljednje vrijeme u cijeloj Hrvatskoj opada interes za udomiteljstvo. Tako I na području Koprivničko-križevačke županije te na vrbovečkom području, koja imaju dugu tradiciju bavljenja udomiteljstvom, udomitelja ima sve manje.  

-“Od 2019. do ove godine na našem području imali smo samo jednog novog udomitelja za djecu.  Za odrasle, starije i nemoćne, odnosno psihičke bolesnike, veći je interes.  Na području grada i okolnih općina imamo 8-9 udomitelja za djecu, a prije desetak godina bilo ih je 25. Neki udomitelji su se prestali baviti time zbog svojih godina, neki se jave, pa odustanu. Uglavnom, interes je skoro nikakav. Cilj nam je da dijete, kada je izdvojeno iz svoje biološke obitelji, ostane u svom primarnom okruženju, da ne mijenja svoju sredinu, svoju školu, prijatelje,  ali događa se da smo prisiljeni dijete smjestiti na neko drugo područje gdje se mora više privikavati i to mu je još jedna dodatna trauma.  Očekujemo novi Zakon o udomiteljstvu, rečeno je da će kriteriji biti pojednostavljeni, da će biti veća naknada udomiteljima, ali vidjeti ćemo što će biti.” – kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Svrha udomiteljstva je omogućiti  djetetu odrastanje u zamjenskoj obitelji, a drugim osobama primjereno zbrinjavanje. Udomiteljstvo je regulirano Zakonom o udomiteljstvu  kojim su propisane vrste udomiteljstva, uvjeti koje mora ispunjavati udomitelj i udomiteljska obitelj, broj i vrste korisnika udomiteljstva, davanje, obnova, ukidanje i prestanak dozvole za obavljanje udomiteljstva kao i obveze i odgovornosti udomiteljske obitelji, Centra za socijalnu skrb i korisnika udomiteljstva. U udomiteljske obitelji smještavaju se djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja te djeca s teškoćama u razvoju i problemima u ponašanju. Također, smještavaju se i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se o sebi, starije i nemoćne osobe, osobe s tjelesnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjem te psihički bolesne odrasle osobe. Smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu, budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika. Udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojeg člana, korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji, te se stoga u novije vrijeme teži smještavanju korisnika upravo u udomiteljske obitelji.  

Centar za socijalnu skrb Križevci već niz godina ima dobru suradnju sa Udrugom “Djeca prva” iz Zagreba i jedan od programa u kojemu je križevački CSS partner, a nositelj projekta Udruga “Djeca prva”  je program “Zajedno za djecu”. Ovim programom pruža se podrška udomiteljima za djecu kroz savjetovanja i psihosocijalnu podršku djeci, udomiteljima i članovima udomiteljske obitelji . 

-“To je već drugi projekt. Mi smo od 2016. godine  imali trogodišnji projekt, a od prošle godine i CSS Vrbovec kao partner radi na tom projektu.  Odvijanje programa je omogućeno kroz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.  Ciljevi programa su unapređenje kvalitete psihosocijalne i emocionalne prilagodbe djece  i mladih u udomiteljske obitelji. Unapređujemo kompetencije  udomitelja za bavljenje udomiteljstvom u najboljem interesu  djeteta i unapređivanje kvalitete podrške djeci u udomiteljskoj obitelji i lokalnoj zajednici. Provode se radionice za udomitelje i djecu i radi se individualno s udomiteljima i djecom kao i u grupi. Raspravljaju se određene teme, problemi na koje udomitelji nailaze brinući se za djecu, Nastoji se udomiteljima olakšati i biti podrška u bavljenju udomiteljstvom  jer to nije zanimanje. To je zapravo njihov poziv.” – ističe ravnateljica CSS Križevci Sanja Jakopović.

Tanja Poljak udomiteljica je već petnaestu godinu, ima veliko iskustvo, ali svako dijete je drugačije, svaka životna priča je drugačija.  

-“Kroz sve ove godine kod mene je bilo djece s velikim i manjim problemima. Kada djeca dolaze u udomiteljsku obitelj, moraju se priviknuti na našu obitelj, neka nova pravila kojih do sada nije bilo što im nije lako. Lakše je to postići s manjom djecom, ali kada dobijete dijete u starijoj dobi koje je bilo prepušteno gotovo samo sebi, treba više raditi s njime. Ako su baš veliki problemi, obratimo se Centru za socijalnu skrb, psiholozima i socijalnim radnicima  tako da smo svi tu da pomognemo djeci. Puno nam znači pomoć stručnjaka. Trenutno imam dvoje djece koji su mi jako dobri i po ponašanju i u školi” – kaže Tanja Poljak.

Ističe da udomiteljima i djeci puno pomažu radionice u okviru projekta “Zajedno za djecu”.. 

-“.U razgovoru sa stručnjacima i drugim udomiteljima  jednostavno se olakšamo. Iznesemo problem, dobijemo savjete, vidimo da nismo sami u tome i puno nam je lakše. Smatram da to ne može raditi svatko. To je poziv kojem se treba posvetiti, moraš imati nešto u sebi da bi mogao prihvatiti nekoga u svoju obitelj, biti s njime 24 sata, Kad sam počela s udomiteljstvom, djeca su mi bila mala i kćer je u početku bila ljubomorna jer smo dobili dva mala dečkića. No, prihvatila ih je    i sve je bilo dobro. Svi smo se navikli na djecu i jednoga dana, kada se ne budemo s time bavili, kuća će nam biti prazna. I sada dok djeca odu na vikende kod roditelja, osjeća se praznina, toliko smo se navikli na njih.” – ispričala je Tanja Poljak.

Osim pružanja djeci onoga što im je potrebno za život, tu su i emocije koje se razvijaju. 

-“Teško je kada dijete završi srednju školu i mora otići. Godinama ste s tim djetetom i vežete se uz njega. Vodimo brigu o njegovom učenju, o razvoju, sve kao da ste mu roditelj, no oni vam to vraćaju osmjehom, ljubavlju. Kada dijete ode i ostanete s njim u kontaktu, vidite da ste ga uspjeli  vratiti u život i to vam je drago, ispunjeni ste. Pozvala bih građana da razmisle i ako osjete taj poziv da bi nekom djetetu pomogli, primili ga u svoj dom, pružili mu ljubav  i toplinu, neka se svakako jave u Centar za socijalnu skrb Križevci” – poručila je udomiteljica Tanja Poljak.

Tko može biti udomitelj?

Udomitelj može biti osoba koja je hrvatski državljanin, punoljetna, ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, ima poslovnu i zdravstvenu sposobnost, završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, sposobnosti za potrebnu skrb o smještenim osobama, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba, prema stručnoj procjeni tima za udomiteljstvo, ima propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva, mora biti mlađa od 60 godina osim ako već nastavlja udomiteljstvo ili ako udomiteljstvo obavlja kao srodnik. 

Tko hoće pružiti osmjeh i toplinu djeci, neka se javi u Centar za socijalnu skrb Križevci.

ji/radiokrizevci.hr