Obilježavanje Kampanje One Billlion Rising  2022 – Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, djevojčicama i zemljom

Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Desetu godinu zaredom  brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution  usmjerenu podizanju svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

Ove godine Kampanja u fokus stavlja nasilje nad ženama i uništavanje planeta Zemlje, ali i povezanost i brigu žena u zaštiti okoliša. Poziva na umjetnički otpor nasilju – nasilju nad ženama, njihovim tijelima i nad “jedinstvenim tijelom” – našom Zemljom.

Kampanja Milijarda ustaje  organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj,  a kojima se i ove 2022. godine pridružuju i Križevci. 

Obilježavanje će se održati  u ponedjeljak, 14.veljače, 2022.g, u 14 sati  na prostoru Križevačkog gradskog vrta „Magdin vrt“, Ulica Franje Tuđmana Križevci.

Obilježavanje organiziraju Udruga “HERA“ Križevci u suradnji s Udrugom križevačkih vrtlara “Magdinog vrta“.