Predstavljanje knjige Marije Zegnal Koretić

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Pučko otvoreno učilište Križevci pozivaju vas na predstavljanje knjige dr.sc. Marije Zegnal Koretić “Zdrav duh u zdravom tijelu- najvažniji predmet u školi”. Na predstavljanju knjige sudjelovat će prof. dr. sc Vesna Babić (Kineziološki fakultet), profesorica kineziologije Marjana Fržović i sama autorica dr.sc. Marija Zegnal Koretić.
Moderatorica je mr.sc. Renata Husinec. Na predstavljanju knjige nastupit će i plesači mlađe školske dobi Plesnog centra Ritam Križevci. Predstavljanje knjige će se održati 16. veljače 2022. godine u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u 19:00 sati. Autorica teksta Marija Zegnal Koretić, kao doktorica znanosti kineziologije i sportska stručnjakinja, fokusira se na važnost i primjenu tjelesne aktivnosti, kako u sportu i sportskoj rekreaciji, tako i u općoj zdravstvenoj kulturi. Tjelesno vježbanje dovodi do značajne veze s obrazovnim sustavom, na što nas upućuje sam podnaslov knjige, Najvažniji predmet u školi.

O knjizi

Autorica teksta Marija Zegnal Koretić, kao doktorica znanosti kineziologije i sportska stručnjakinja, fokusira se na važnost i primjenu tjelesne aktivnosti, kako u sportu i sportskoj rekreaciji, tako i u općoj zdravstvenoj kulturi. Tjelesno vježbanje dovodi do značajne veze s obrazovnim sustavom, na što nas upućuje sam podnaslov knjige, Najvažniji predmet u školi.

Dobro strukturiranim i sistematiziranim tekstom autorica jasno definira i upoznaje čitatelja s razumijevanjem osnovnih pojmova koji se odnose na ljudsko kretanje, tjelesno vježbanje i opću tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Posebnu pozornost posvećuje početku primjene tjelesnih vježbi u odgojno-obrazovnom radu prateći njihov razvoj kroz značajne povijesne epohe. Trend razvoja i promjene u primjeni tjelesnog vježbanja na svim obrazovnim razinama uočava se na teritoriju Republike Hrvatske, a u užem smislu i na teritoriju grada Križevaca, stoga tekst u knjizi pod naslovom Zdrav duh u zdravom tijelu zaslužuje pažnju šire akademske zajednica.

Autorica dobro definira ciljeve i zadatke koji se ostvaruju primjenom tjelesnih vježbi tijekom nastavnog procesa, ali i sportom u školi. Ukazuje na važnost tjelesnog vježbanja prateći razvojne značajke djece i mladih, ističući važnost primjene tjelesne aktivnosti i vježbanja u populaciji djece s teškoćama u razvoju. Kako je dobro zdravlje povezano s aktivnim načinom života (kretanje i programirano vježbanje) i prehranom, autorica izdvaja poglavlja Prehrana i Utjecaj štetnih tvari na tijelo, ali govori i o ozljedama, oštećenjima i patološkim stanjima koja mogu biti uzrokovana tjelesnim vježbanjem, koja cijelom tekstu daje dobar kritički osvrt.

izv. prof. dr. sc. Romana Romanov

Gledajući u cjelini pisani materijal pod nazivom Zdrav duh u zdravom tijelu: Najvažniji predmet u školi autorice dr. sc. Marije Zegnal Koretić, može se zaključiti da je riječ o edukativnom, kvalitetnom i akademski pisanom materijalu. Lako je čitljiv i svi ga mogu razumjeti. Pisani materijal svoju primjenu može naći u široj populaciji zbog tema koje autorica opisuje u svim poglavljima. Čitajući ovu knjigu, mišljenja sam da je sadržaj u skladu sa stručnim i znanstvenim, odnosno teoretskim objašnjenjima. Stečeno znanje primjenjivo je na slične ili nove izazove na temu Zdrav duh u zdravom tijelu. Stoga kao kineziolog svakako preporučujem ovu knjigu kao dio osobnog i stručnog usavršavanja.

Marjana Fržović, prof. kineziologije

O autorici

Marija (Maja) Zegnal Koretić, djevojački Šimonek, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je 1982. na Fakultetu za fizičku kulturu. Potom završava studij kineziološke edukacije i stječe titulu magistra kineziologije. Doktorirala je 2017. na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu. Za vrijeme školovanja aktivno se bavila sportom, prvo nogometom, a zatim rukometom u RK Lokomotiva Zagreb.

U Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima zapošljava se 1981. kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, a od 1983. radi u Učeničkom domu Križevci. U tri je mandata voditeljica stručnog vijeća učeničkih domova sjeverozapadne Hrvatske.

U slobodno vrijeme bavi se stručnim i znanstvenim radom u području edukacije, sporta, turizma i rekreacije. Osnivačica je Udruge kineziologa Križevci i križevačkog Ženskog rukometnog kluba. Od 2009. voditeljica je hrvatskog ogranka međunarodne mreže Sportmeet sa sjedištem u Italiji. Od 2009. do 2020. bila je vanjska suradnica na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu kao viši predavač iz kolegija Tjelesna i zdravstvena kultura i Sustavi natjecanja u sportu. Kao kineziolog sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. U koautorstvu je objavila udžbenik Osnove kineziologije te 12 znanstvenih i 27 stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Dobitnica je Nagrade za sportskog djelatnika grada Križevci 1993. i Zahvalnice za dugogodišnji rad Hrvatskoga kineziološkog saveza 2005. Dugogodišnja je članica i suradnica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima.

O predstavljačicama

Vesna Babić završila je studij na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala. Od 1988. trenerica je atletike, a od 2002. učiteljica skijanja. Od 1996. na Fakultetu za fizičku kulturu, odnosno Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U znanstveno nastavno zvanje redovite profesorice u trajnom zvanju izabrana 2018. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje u izvedbi nastave na izbornom predmetu, studija medicine na engleskom jeziku Measurement and analysis of human locomotion.

Izabrana je za nositelja predmeta Atletika i Izbornog modula Atletika na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju. Članica je uredništva nekih inozemnih časopisa. Članica je Udruge kineziologa grada Zagreba, a od 2014. do 2021. predsjednica je Udruge grada Zagreba i Zagrebačke županije. Članica je Hrvatske trenerske atletske organizacije, Evropske atletske trenerske organizacije, Međunarodne atletske sudačke organizacije European College of Sport Sciences.

Sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstveno-stručnim konferencijama i istraživanjima. Objavila je 35 stručnih i 65 znanstvenih radova. Dobitnica je međunarodnog priznanja IFPEFSSA AWARD – 2019  za znanstvene doprinose u tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi i sportu.

Marjana Fržović

Marjana Fržović rođena je 1972. u Slavonskom Brodu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet za fizičku kulturu završila je 2001. Cijelo vrijeme studija aktivno je igrala rukomet u zagrebačkim klubovima. Još kao apsolventica 1997. zaposlila se u OŠ Ljudevita Modeca, počela voditi izvannastavnu aktivnost ženski rukomet, a 2000. osnovan je Ženski rukometni klub Radnik u kojem je i  danas trenerica.

Kao učiteljica ostvarila je niz rezultata na školskim državnim natjecanjima u rukometu, krosu i streljaštvu. Godine 2020. dobila je nagradu u projektu #BeCROactive Ministarstva turizma i sporta,  a 2021. napredovala je u zvanje učitelj savjetnik.

Zapažene rezultate ostvaruje i kao trenerica ženskog rukometnog kluba, od kojih je najveće osvojeno 3. mjesto 2017. na Državnom prvenstvu za 2004. godište. Od 2018. predsjednica je Udruge kineziologa Križevci. Iste je godine proglašena najboljom trenericom grada Križevaca. Organizatorica je sportskih projekata Kalnik trail, Sportsko ljeto i Sportmeet. Godine 2020. dobila je zahvalnicu Hrvatskog kineziološkog saveza za uspješan dugogodišnji rad u struci.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima