Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda – sankcionirano 205 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda od 25. do 28. veljače 2022. godine, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i četiri prometnih nesreća s materijalom štetom. U rečenoj nesreći je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i neočekivana pojava opasnosti. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, a mladi vozači evidentirani su kao počinitelji dvije prometne nesreće.

Tijekom vikenda sankcionirano je 205 prometnih prekršaja od čega 31 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 88 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje  i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 26. veljače 2022. godine u 21.13 sati u Drnju u Ulici Stjepana Pašice kod 41-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,96 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 25. veljače 2022. godine u 15.38 sati na državnoj cesti broj 28 u Kenđelovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 122 kilometara na sat iako je ograničenje 70 kilometara na sat.

Dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora prometa recidivisti nisu zatečeni.

Izvršen je nadzor 84 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 15 prometnih prekršaja od čega je šest prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, jedan prekršaj prekoračenja brzine, dva prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,  prekršaj nepoštivanje prometnog znaka, prekršaj prijevoza više osoba od dopuštenog, jedan prekršaja nepropisne radnje vozilom u prometu i tri ostala prekršaja.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja uvjetima, karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti.
Posebno naglašavamo da se  je prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.

Nadalje, tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanju pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, prijevozu djece vozilima,  korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, nazoru mladih vozača kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala, traktora i bicikala te recidivista.