Veleposlanica Švicarske Emilija Geoergieva svečano otvorila novi pogon “Hedone”

Na deveti rođendan križevačke slatke tvornice Hedona u utorak je svečano otvoren novi pogon. Počasna kuma bila je NJ.E. Emilija Geoergieva, veleposlanica Švicarske u Republici Hrvatskoj. “Hedona” je u vlasništvu Udruge osoba s invaliditetom Križevci, a pun emocija obratio se najprije začetnik ove tvrtke, predsjednik UIK-a Petar Gatarić.
Podsjetio je na početak osnivanja križevačke čokolaterije čemu je prethodio projekt Udruge osoba s invaliditetom Križevci “Chocolateria Chris” iz 2012. godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom.

-“Općeniti cilj projekta bio je promicanje socijalne inkluzije osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržištu rada. Tvrtku je osnovao UIK i njen je 100%-ni vlasnik. Ovaj projekt proizašao je iz naše programske orijentacije i naših promišljanja kako konkretnim mjerama i aktivnostima poboljšati položaj osoba s invaliditetom koje su posebno marginalizirane na tržištu rada. Kroz projekt smo dali značaj osiguravanju jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad. Zapošljavanjem osoba s invaliditetom u “Hedoni” doprinijeli smo suzbijanju njihovog siromaštva, poboljšanju njihove socijalne slike i poboljšanju kvalitete života. Na primjeru “Hedone” kao integrativne radionice može se vidjeti koliku ulogu i značaj imaju Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Centar za profesionalnu rehabiltaciju. “Hedona” je postala jedan od zaštitnih znakova Križevaca, naše županije i Hrvatske i impresivan dom njenih zaposlenika izgrađen domaćom pameti u kojem će raditi u okružju visokih tehnoloških i higijenskih standarda. ” – rekao je Petar Gatarić i zahvalio zaposlenicima “Hedone” koji svojom stručnošću, znanjem, ljubavlju, ustrajnošću, motivacijom i entuzijazmom proizvode vrhunske proizvode koji su prepoznati diljem Hrvatske. “Hedonini” proizvodi već su našli put diljem svijeta kao poznati križevački suvenir.
-“Želim da “Hedona” traje vječno”! – rekao je na kraju vidno uzbuđen Petar Gatarić koji je u njeno osnivanje, kao i u druge projekte Udruge osoba s invaliditetom Križevci dao sebe, puno truda, vremena i zalaganja.

Saborska zastupnica, Križevčanka Ljubica Lukačić kazala je da zaposleni u “Hedoni” čokoladu proizvode sa srcem i velikom ljubavlju.
“Drago mi je da je sa Švicarskom uspostavljena suradnja ” – kazala je i upoznala prisutne da će osobe s invaliditetom koje se zaposle i dalje moći ostvarivati pravo na osobnu invalidninu.
-“Prošli petak izglasali smo novi Zakon o socijalnoj skrbi kojim se to omogućava” – kazala je Ljubica Lukačić i poželjela puno uspjeha križevačkoj čokolateriji.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, tadašnji gradonačelnik Križevaca podsjetio je na trenutke kada je došlo do inicijative da se osobe s invaliditetom bave proizvodnjom čokolade. Osiguran im je prostor i pokazalo se da osobe s invaliditetom mogu sve.
-“Ova tvrtka nije obična, od posebnog je interesa, od posebnog značaja jer su je pokrenule osobe s invaliditetom, nabavili su novce za njezin razvoj, zaposlili su osobe s invaliditetom i ostale koji tu rade. Oni su ponos našeg grada, ponos županije i ponos Republike Hrvatske. Hvala vam na tome! Ova tvrtka dokazuje da osobe s invaliditetom mogu sve, da za njih nema prepreka. Samo im treba malo pružiti ruku. Pružajte im i dalje ruku i neka se “Hedona” i dalje razvija!” – rekao je Branko Hrg.

Gradonačelnik Mario Rajn rekao je da je vrlo malo ovakvih priča koje u devet godina jasno projiciraju razdoblja koja dolaze s nadom i optimizmom za generacije koje će ovaj grad i dalje stvarati.
“Naše osobe s invaliditetom su naši sugrađani, sastavni integrativni dio naše zajednice grada Križevaca. Svi smo tu da budemo podrška
ne za slijedećih devet godina, nego za cijelo stoljeće i generacije koje dolaze.” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Župan Darko Koren kazao je da su Križevci po “Hedoni” prepoznati i van granica.
” Imamo obavezu, a i privilegiju da i dalje stojimo uz ovu tvrtku i pomažemo koliko god to tko od nas može.” – rekao je župan Darko Koren i čestitao na postignućima “Hedone”.

U ime Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja osoba s invaliditetom obratio se Alen Kolar te kazao da će Zavod i dalje stajati iza ovog poslovnog i na nivou Hrvatske, a i šire važnog pothvata.
-“Čestitam na devetoj obljetnici i želim puno uspjeha i dalje” – rekao je.

Direktorica “Hedone” Alemka Lončar zahvalila je svima koji su došli obilježiti ovaj poseban dan za “Hedonu”.
-“To nam govori da je stvarno cijela ova priča prepoznata izvan Križevaca, da se čuje o nama i pozitivno gleda na to što radimo.
Truditi ćemo se i dalje proširiti naše poslovanje, rasti i biti u stanju zaposliti još više osoba s invaliditetom što je naša misija od početka” – kazala je direktorica Alemka Lončar.

Počasna kuma svečanog otvorenja novog pogona “Hedone” bila je NJ.E. Emilija Geoergieva, veleposlanica Švicarske u Republici Hrvatskoj.


-“U Švicarskoj se mnogo toga vrti oko čokolade. U Švicarskoj uključivost cijelog društva igra veliku ulogu i zato mi je drago da mogu biti ovdje” – kazala je Emilija Geoergieva.
Rezanjem vrpce svečano je otvoren novi pogon slatke “Hedona” tvornice, a zatim su ga gosti i razgledali.


Objavljeni su i novi planovi širenja asortimana novim proizvodima “Hedone” za domaće i svjetsko tržište. Kroz program je vodio Siniša Cmrk iz Globalnog Instituta Optimizma.
Trud, rad i nastojanja u daljnjem zapošljavanju još više osoba, posebno s invaliditetom, prepoznat je i primjer drugima kako im omogućiti privređivanje i kvalitetniji život. Stoga nitko ne sumnja da će se “Hedona” i dalje širiti i zapošljavati osobe s invaliditetom kao vrijedne i marljive radnike.

ji/radiokrizevci.hr