Erasmus+ tim OŠ Sveti Petar Orehovec bio na razmjeni u Finskoj

U sklopu Erasmus+ S.O.S. projekta (od 14. do 18.3.) dio Erasmus+ tima Osnovne škole Sveti Petar Orehovec boravio je kod partnerske škole Kastelli u gradu Oulu u Finskoj. Za vrijeme mobilnosti u finskom gradu Oulu u sklopu Erasmus+ S.O.S. projekta učenici iz Svetog Petra Orehovca imali su prilike doznati nešto više i o njihovom obrazovnom sustavu, a upoznali su i sve kutke njihove grandiozne škole.

Zgrada u kojoj se nalazi škola  Kastelli  koštala je čak 42 milijuna eura. Osnovna škola Kastelli  dio je društvenog centra sagrađenog 2014., a u toj zgradi školuje se oko 2200 učenika uključujući i 100 polaznika vrtića. Osim osnovne škole koju pohađa  850 učenika, 600 učenika pohađa srednju školu i još 600 njih obuhvaćeno je obrazovanjem za odrasle.  Uz  i škole, društveni centar obuhvaća još i dva prostora za druženje mladih, knjižnicu te čak četiri sportske dvorane i teretanu. Zgrada ima i brojne laboratorije za izvođenje nastave kemije, fizike i biologije te nekoliko glazbenih učionica s brojnim instrumentima. Također i učionice za izvođenje nastave likovnog odgoja te prostore u kojima pletu i šivaju. Naime, u Finskoj postoji predmet kojeg oni nazivaju crafts (rukotvorine).Taj ih predmet prati od prvog razreda, ali tijekom devetogodišnje osnovne škole imaju mogućnost izbora. Finske škole    nastoje učenike poučiti i praktičnim znanjima potrebnim za svakodnevni život. Zato u školi imaju i  domaćinstvo. Ogromna knjižnica u kojoj su zaposlena četiri knjižničara nije samo školska već u njoj knjige mogu posuđivati svi stanovnici Oulua.  

U prostoru za druženje mladih između ostalog imaju i biljar i mnoštvo različitih društvenih igara te čajnu kuhinju. Prehrana za učenike je besplatna i oni  sami uzimaju hranu i mogu  staviti koliko žele. Imaju mogućnosti birati i vegetarijanski jelovnik. U školskoj kuhinji hrane se i učitelji, no oni plaćaju prehranu. 

Razgovarajući s  domaćinima o obrazovnom sustavu doznali smo i da se u Finskoj ocjenjuju svi predmeti, ali ocjenama od 4 do 10, a učenici do četvrtog razreda ocjenjuju se opisnim ocjenama.  U razredima uglavnom ima po 25 učenika, a u nižim ih može biti do 30. Svi učenici dobivaju besplatne knjige i sav potreban pribor. Knjige vraćaju na kraju školske godine te ih dobiva nova generacija učenika. 

Učitelji u školi Kestelli ništa ne pišu na ploču već u bilježnicu na stolu. Ta bilježnica stoji ispod kamere koja u vrlo visokoj rezoluciji prenosi zapise na bijelu ploču i svi mogu u realnom vremenu vidjeti što je učitelj piše.

Zanimljivo je napomenuti da je prijevoz autobusima organiziran samo za djecu koja stanuju na udaljenosti većoj od 5 kilometara. O materijalnoj situaciji obitelji ovisi je li prijevoz besplatan. Zato tamo nije čudno da učenici u školu dolaze biciklima čak i po snijegu.  

Da sve prethodno spomenuto u članku  daje dobre rezultate potvrđuju  rezultati PISA testova prema kojima su Finci u vrhu europskog obrazovanja.  /Stojanka Lesički; foto: S. L./