Gradonačelnik Rajn na tiskovnoj sjednici najavio sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na najvažnije točke dnevnog reda o kojima će gradski vijećnici raspravljati u utorak, 29. ožujka u 18 sati. Na sjednici će se naći niz odluka koje se usklađuju sa zakonom.
Istakao je donošenje odluke o zamjeni nekretnina između Grada Križevaca i tvrtke Vodne usluge d.o.o. te odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja budući da je dosadašnja odluka bila starija od 12 godina.


“Već više od godinu i pol svjedočimo kako je u centru Križevaca zaista teško naći parkirno mjesto kada se parking ne naplaćuje. Svjedočimo sve više neredu u parkiranju, automobili su parkirani na jednom mjestu i po nekoliko dana i zauzimaju javni prostor zato što nema naplate. Kao prvi korak prema uvođenju naplate nužno je izmijeniti odluku. ” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.
Na dnevnom redu Gradskog vijeća naći će se i odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage svih Provedbenih urbanističkih planova na području obuhvata GUP-a te odluka o izradi III. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone “Gornji Čret” .

-“Treba pokrenuti izmjene kako bi se izmijenile namjene na pojedinim lokacijama budući da se u projektu nastavka izgradnje brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom promijenio predviđeni ulaz na brzu cestu.” – obrazložio je gradonačelnik Mario Rajn.

Gradski vijećnici sutra će na dnevnom redu imati Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Križevaca. Raspravljat će i o Odluci o načinu i mjerilima naplate usluga od korisnika Dječjeg vrtića Križevci te sufinanciranju cijene smještaja u dječje vrtiće od strane Grada Križevaca.


-“Riječ je o usklađivanjima. Od početka ove godine grad sufinancira smještaj djece s većim iznosom. Podigli smo s 920 na 1000 kuna u vrtićima koji imaju jaslički program, odnosno s 820 na 900 kuna u vrtićima koji nemaju jaslice. Postoje liste čekanje i svjesni smo da nema adekvatnih kapaciteta te smo uveli i sufinanciranje u susjednim vrtićima.
Gotovi su radovi na dogradnji Dječjeg vrtića Križevci, očekuje nas tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole. Nadamo se da taj proces neće dugo trajati zbog onih koji čekaju mjesto u vrtićima. ” – rekao je gradonačelnik.

Gradski vijećnici na dnevnom redu imat će donošenje Kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća Grada Križevaca koja proizlazi iz novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktualnu temu Vodnih usluga Križevci vezano uz eventualno pripajanje.


“Mi smo zajedno sa inicijativom niza drugih gradova podnijeli zahtjev ocjene ustavnosti Zakona o vodnim uslugama i Uredbe o uslužnim područjima gdje Križevci gube status samostalnog isporučitelja. Svaki grad je posebno podnio ustavnu tužbu i nisu sve iste jer svatko ima svoje specifičnosti. Mi smatramo da je kontradiktorna činjenica da se vezuju podaci na 31.12. 2018., a protekom tri godine nakon toga ostvaren je značajni niz ulaganja i zadovoljili smo status za samostalnog isporučitelja. Imamo jasno definirano područje, kapacitete, ljudstvo i zadovoljene sve kriterije.”

Gradonačelnik Mario Rajn informirao je i o projektima za iskorištavanje geotermalnog potencijala bušotine “Križevčanka 1” za koje je odobreno 8 milijuna kuna europskih sredstava.

Tekst: jiradiokrizevci.hr, Foto: tk/radiokrizevci.hr